21.08.2009 г.

Свински ребра с чесново-меден сос

Лятото е времето на зеленчуците, салатите и като цяло – леката храна. Това е така, но от време на време животинското в нас се обажда и ни се приисква нещичко с… кокал… Именно за тези „вълчи” времена е тази рецепта за ребърца с чесново-меден сос.

Христина си е харесала един магазин за месо на спирката на трамвая на кръстовището на „Опълченска” и „Стамболийски”, откъдето си вземаме хубаво месо. Последния път беше взела страхотни ребра – пресни и без много сланина. По тях имаше толкова месо, че като ги поорязах се получиха и две пържоли допълнително.

Необходимите продукти:

  • 1 кг свински ребра

За соса:

  • 100 мл течен мед
  • 2 ч л червен пипер
  • 3 гл чесън
  • 4 с л соев сос Light
  • 100 мл бяло вино
  • 100 мл вода
  • сол
  • черен пипер

Пропорциите горе са строго пожелателни. Ако си вземете 500 гр. гърди – делите всичко останало на две (освен необходимото време за приготвяне). Рецептата за тези ребърца взех от „Гответе с мен” – един от най-добрите (за мен) сайтове за кулинария.

От опит знам, че хубавите печени ребра не трябва да имат много месо по себе си. Или поне аз ги предпочитам така. Месото около ребрата е повече от достатъчно и ако се остави и това след първия слой сланина, нещата вече загрубяват и се губи онова специфично удоволствие от гризането на кокала. Именно затова започнах подготовката на месото с редуциране на месото около ребрата. Хубавото в случая е, че месото е на слоеве и с хубав тънък и остър нож лесно се отделя и лесно се орязва „шарената” част.

Принципно ребрата могат да се нарежат всяко поотделно, но аз предпочетох да ги приготвя като цяло парче. Оставих само месото непосредствено около ребрата, орязах мазното колкото можах, че дори и малко повече от необходимото, и накиснах всичко в маринатата. Не, не съм забравил за маринатата – тя се приготвя от всичките продукти по-горе без чесъна, които се разбъркват добре. Хубаво е, ако червеният пипер е истински, а не от стандартните – с керемида, но за съжаление още не съм попаднал на такъв, от който да съм доволен, така че не мога да препоръчам марка. Но виж, домашният си е друго нещо.

Оставя се месото да поеме от маринатата за около 30 минути. След това се подсушава и се запържва в предварително сгорещено олио (или зехтин, ако имате подходящ за пържене). И на мен отначало ми се стори абсурдна идеята да запържа голямо парче гърди, но се оказа, че не е невъзможно. Е, това, че използвах едни дървени щипки, за да го въртя из тигана, ме затрудни максимално, но щом 1 милиард китайци могат да се справят, реших че и аз ще мога. По едно време, като реших, че оттук нататък предимно ще овъглявам месото вместо да го пека, свалих ребрата от тигана и ги сложих в тавата. В останалата в тигана мазнина запържих наситнения чесън и добавих маринатата, в която бях накиснал преди това месото.

Доста бъркане падна докато се редуцира всичко, за да се превърне в сос, но пък като се редуцира стана страхотен.Излях го върху полу-готовото месо и всичко отиде във фурната за 10-тина минути да се довърши.

Лошото на рецептата е, че като я заръфаш от единия край, няма спиране докато не стигнеш другия. Хубаво е човек да си подбере количеството месо според апетита и умножи поне по 1.5, че иначе има реална опасност да си изглозга и …. пръстите ;)

5 коментара:

Йоана каза...

Не си падам много по месото,но кокалите много ги уважавам,обичам да ги глозгам. :) Хареса ми и рецептата и начина по-който си описал приготвянето (включително и подробностите). Когато ми дойдат "вълчите" времена, вече знам къде да погледна. :)

Ilio каза...

Много се радвам, че си харесала рецептата. Следя блога ти и често го използвам за вдъхновение :)

Maria каза...

Привет :) Чудесен блог! Имаш награда при мен.

Анонимен каза...

Рецептата е уникална!Зебърцата станаха невероятно вкусни!Браво!Само ще допълня използвайте червен пипер на KOTANYI,той е истински.

Ilio каза...

Радвам се, че ви е харесала рецептата. А относно червения пипер съм съгласен съм напълно. Винаги гледам да купя от най-скъпия, за да съм сигурен, че не ям стрити керемиди. KOTANYI е един от добрите.

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...