Още една умопомрачителна рецепта от Иван :)
Патешкото филе е много вкусно. Има си тънкости при приготвянето, но, отново, те не са нищо сложно и ако се спазват, резултатът е умопомрачителен. На всичкото отгоре е сравнително достъпно откъм цена (все пак, никой не го яде всеки ден), макар да го има само в най-големите магазини, при това замразено. Но дори и така, приготвено по подходящия начин, гарантира облизването на пръстите.
Необходими продукти (за 4 порции):
- 1 бр. патешки гърди
- 3 скилидки чесън (необелени)
- 3 стръка прясна мащерка
- Сол
- чер пипер
- Листата от 1/2 глава айсберг
- Листата от 1/2 червена салата
- 50 гр. листа от рукола
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. балсамов оцет
- 8-10 бр. Чери домати
- Пармезан
Върху патешките гърди се правят с нож диагонални прорези, така че да се образуват ромбовидни ивици и да се покаже самото месо, без да се отделя кожата и мазнината под нея. Основната идея в случая е прорезите да осигурят пътя, по който мазнината да се стопи и отече при топлинната обработка. След това гърдите се посоляват и овкусяват с прясно смлян чер пипер и се поставят с кожата надолу на тиган върху студен котлон. В тигана се поставят и непочистените от люспите скилидки чесън и клонките мащерка и едва тогава се загрява до умерен огън. Тъй като патешките гърди трябва да се готвят на тиган, но не и да се пържат в него, на всеки 1-2 минути стопената от
топлината мазнина трябва да се отцежда в отделен съд. След около 10 минути или когато кожата се е превърнала в хрупкава коричка, гърдите се обръщат и се държат така върху тигана още около 2-3 минути. След изтичането им, те се дърпат от огъня и се поставят на топло място за около 15 минути. След това се нарязват на тънки филийки и ако времето за готвене е спазено, трябва да
са с розова сърцевина.
Ако издържите на изкушението да изядете на секундата така приготвеното филе, можете да продължите към приготвянето на салатата :)
Листата от айсберг, червена салата и рукола се измиват, подсушават и накъсват в голяма купа. Към тях се добавят измитите чери домати и се овкусява със сол, зехтин и балсамов оцет. Отгоре се подреждат нарязаните филийки патешко филе и с картофобелачка се отрязват няколко люспи пармезан.
След изяждането на салатата пръстите се облизват :)
1 коментар:
Публикуване на коментар