3.08.2009 г.

Капоната


Едно лятно предложение от Иван.

Патладжаните са страхотно предложение за лятото. Носят много средиземноморски вкус. За някои, обаче, са прекалено тежка храна. Наистина, могат да станат такава, тъй като имат склонността да попиват прекалено много мазнина. Ето защо, трябва да се готвят по по-немазен начин и дори и тогава е добре да се отцеждат върху кухненска хартия. За всеки случай :)

Необходими продукти (за 2 порции):
  • 2 малки патладжана
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 глава лук
  • 1 Стрък целина
  • 5-6 с.л. зехтин
  • 1 чаша смлени домати от консерва или доматен сос
  • 1 с.л. захар
  • 10 черни маслини
  • 30 гр. балсамов оцет
  • 1 с.л. сух босилек
  • 2 твърдо сварени яйца
  • Сол
  • Чер пипер
Патладжаните се нарязват на филийки от по 1 см., посоляват се и се оставят за половин час да се отцедят върху наклонена повърхност. След това горчивият и тъмен сок, който са пуснали, се измива с хладка вода и филийките се нарязват на кубчета. На умерен огън в тиган с незалепващо покритие те се запържват в 3-4 с.л. от зехтина, като се разбъркват от време на време. След
като започнат да се зачервяват, всичко се изважда от тигана и се отцежда от мазнината върху кухненска хартия.
В друг тиган нарязаният на ситно лук и смачканият чесън се запържват в останалите 2 с.л. зехтин за кратко, без да си променят цвета, а след това към тях се добавят нарязаните целина и маслини, както и балсамовият оцет.
След като сместа се редуцира с 25%, към нея се добавя доматения сок, сол на вкус и захарта. Вари се 10 минути, колкото доматения сос да започне леко да покафенява. Добавя се сухия босилек и изпържените кубчета патладжан и всичко се разбърква добре. След още 1 минута се дръпва от огъня и се овкусява с чер пипер. Всичко се пресипва в голяма купа, яйцата се нарязват на ситно и с тях се посипва цялото ястие.
Тъй като повечето постни ястия са по-вкусни студени, отколкото топли, купата може да бъде охладена за час-два в хладилника преди поднасяне.

Няма коментари:

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...