Последният ден от седмицата е ден за почивка, и макар неделната трапеза, на която се събира цялото семейство и се готви щедро и богато, да е до известна степен станала традиционна за българите, да си призная честно, за мен понякога това е един много мързелив ден. Особено ако събота целия следобед сме готвили, чистили и т.н. В такива случаи гледаме да си направим нещо набързо, което да не е особено придирчиво, но пък и да не е съвсем между другото – т.е. не правим компромис с вкуса. Именно в такъв един мързелив следобед, когато ми бяха останали малко пилешки бутчета с подправки, реших да изимпровизирам един бърз ориз с каквото имаше в хладилника.
Необходимите продукти:
- 1 чаша ориз(бланширан)
- ½ опаковка замразени зеленчуци (микс)
- 2 пилешки бутчета (предварително приготвени)
- ½ чаша сметана
- 2 ½ чаши вода
- 1 пилешки бульон
- ½ зеленчукова подправка „Маги”
- Сол
- Черен пипер
Както вече казах рецептата е мързелива. За две минути стоплих водата в микровълновата и в нея разтворих бульона. Общо взето с това „готвенето” се изчерпа. Добре измитият ориз, заедно с всички продукти, сложих в подходящо дълбок съд. Залях с топлия бульон и поставих в предварително загрятата фурна. Общо взето един или два пъти е добре да се разбърка ориза докато се готви.
През това време човек може да се излегне и да гледа една серия на „Двама мъже и половина” или друг любим 20-тина минутен сериал.
С неизменната салата от домати – мързеливият неделнишки ориз със зеленчуци се превръща в щедър и вкусен обяд за двама.
4 коментара:
Благодарч за бързата идея - точно от това има нужда студент, който не иска да живее само на пици и супа! :)
Skupa- ti totalno me specheli!!!! Strahotna ideiaaa :)))) !
Публикуване на коментар