10.08.2009 г.

Мързелив ориз със зеленчуци

Последният ден от седмицата е ден за почивка, и макар неделната трапеза, на която се събира цялото семейство и се готви щедро и богато, да е до известна степен станала традиционна за българите, да си призная честно, за мен понякога това е един много мързелив ден. Особено ако събота целия следобед сме готвили, чистили и т.н. В такива случаи гледаме да си направим нещо набързо, което да не е особено придирчиво, но пък и да не е съвсем между другото – т.е. не правим компромис с вкуса. Именно в такъв един мързелив следобед, когато ми бяха останали малко пилешки бутчета с подправки, реших да изимпровизирам един бърз ориз с каквото имаше в хладилника.

Необходимите продукти:

  • 1 чаша ориз(бланширан)
  • ½ опаковка замразени зеленчуци (микс)
  • 2 пилешки бутчета (предварително приготвени)
  • ½ чаша сметана
  • 2 ½ чаши вода
  • 1 пилешки бульон
  • ½ зеленчукова подправка „Маги”
  • Сол
  • Черен пипер

Както вече казах рецептата е мързелива. За две минути стоплих водата в микровълновата и в нея разтворих бульона. Общо взето с това „готвенето” се изчерпа. Добре измитият ориз, заедно с всички продукти, сложих в подходящо дълбок съд. Залях с топлия бульон и поставих в предварително загрятата фурна. Общо взето един или два пъти е добре да се разбърка ориза докато се готви.

През това време човек може да се излегне и да гледа една серия на „Двама мъже и половина” или друг любим 20-тина минутен сериал.

С неизменната салата от домати – мързеливият неделнишки ориз със зеленчуци се превръща в щедър и вкусен обяд за двама.

4 коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
пумпалче (whipping top) каза...

Благодарч за бързата идея - точно от това има нужда студент, който не иска да живее само на пици и супа! :)

Анонимен каза...

Skupa- ti totalno me specheli!!!! Strahotna ideiaaa :)))) !

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...