4.08.2009 г.

Супа от миди


Морски специалитети от кухнята на Иван

Още едно предложение с миди, този път под формата на супа, но също толкова вкусно за тези, които си падат по миди, разбира се।

Необходими продукти (за 4 порции):
  • 400 гр. миди с черупките
  • 1 малък морков
  • 1 малка глава лук
  • 1 стрък целина
  • 1 с.л. зехтин
  • 3 скилидки чесън
  • сол
  • 3 с.л. накълцан магданоз
  • 100 гр. смлени домати или консерва от обелени домати
Мидите се почистват много внимателно под струя студена вода с телена четка или домакинска тел и се изважда водораслото, за което се захващат за скалата. Поставят се в тенджера на силен огън, на която на дъното се сипва около 300 мл. вода. След 1 минута от завирането на водата се изваждат тези миди, които са се отворили и се поставят в чиния, а след още 1-2 минути операцията се повтаря. Тези, които не са се отворили, се изхвърлят, тъй като най-вероятно са развалени. Бульонът от задушаването на мидите се прецежда в отделен съд.
В друга тенджера в загретия зехтин се задушават за кратко нарязания на ситно лук и счукания чесън. Преди да са си променили цвета към тях се добавят нарязаните на дребно целина и морков, както и смлените домати. Посолява се и се оставя се да къкри под капак на слаб огън за около 15 минути, а след изтичането им сместа се пасира. Към нея се добавят мидите и мидения бульон и се вари още 1-2 минути.
Във дълбока чиния се поставят 2-3 миди, които се заливат с бульона и се поръсват с накълцания магданоз.
Супата може да се съхранява в хладилник до следващия ден, като тогава е дори по-вкусна :)

Няма коментари:

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...