1.11.2015 г.

Пълнени гъби с праз и тиквички

Отдавна изпробвана и одобрена рецепта, която отдавна чака да бъде публикувана. На снимката гъбите са с кашкавал отгоре, но той е напълно ненужен. Рецептата е разкошна и ще обере овации - гарантирам!


Необходими продукти
8-10 големи печурки
1 глава лук (кромид)
3,4 скилидки чесън
праз - (парче 12-15 см)
1 малка тиквичка
малко бяло вино
1 не много люта чушка, нарязана на ситно
1 с.л. зехтин или друг вид олио
25 г краве масло
сол и черен пипер
1 филийка сух хляб - надробена на трохи или 2 с.л. галета.

Начин на приготвяне
1. Измийте /изчистете/ гъбите и внимателно отделете пънчетата - ще ви трябват.
2. Нарежете лука и праза на ситно и ги сложете в загрелия зехтин/олио да се запържат. Щом започнат да променят цвета си добавете виното и продължете да задушавате в него лука и праза.
3. Включете фурната на 200 г да загрява.
4. Щом алкохола се изпари добавете нарязания на ситно чесън, нарязаните на ситно пънчета на гъбите, нарязаната на дребни кубчета тиквичка и люти чушки. Овкусете със сол и черен пипер. И продължете да готвите, докато плънката омекне.
5. Добавете кравето масло и щом се разтопи и се поеме от зеленчуците, добавете хлебните трохи, разбъркайте добре и напълнете с плънката гъбите.
6. Намажете леко дъното на тава и ги наредете. Поръсете с малко от хлебните трохи всяка от гъбите - така ще се получи хрупкава коричка. (не обръщайте внимание на снимката - експеримента с кашкавал не беше особено успешен)
7. Печете 20-тина минути или до готовност.

Да ви е вкусно!

3 коментара:

Bety каза...

Чудни са! Скоро правих нещо подобно, но нямах праз и скоро ще повторя, само да си събера гъбки!

magi yordanova каза...

Голяма вкусотия е това, ще се опита у дома със сигурност! Мерси за идеята :)

Daniela Dineva каза...

Изглежда страхотно,Илиян :) Обичам такива "мезета" за вино. Поздрави!

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...