18.11.2015 г.

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз.



Необходими продукти

1 ч.ч. ориз
2 ч.ч. пилешки бульон
1 ч.ч. вода
сол на вкус
няколко зрънца черен пипер
1 глава лук
1 морков
2 яйца
100 грама сирене Пармезан
чубрица
черен пипер
2,3 филии сух хляб
Моцарела (по желание)
олио за пържене

Начин на приготвяне
1. Нарежете лука и морковите на ситно и ги задушете с малко олио и вода докато поомекнат.
2. Добавете измития ориз, разбъркайте няколко пъти и постепенно започнете да добавяте водата и пилешкия бульон. Овкусете със сол и сложете зрънцата черен пипер. Според нуждата - добавете още вода и оставете ориза да се свари до готовност. Алтернативно - използвайте готов сварен ориз от друго ястие.
3. Вече студения ориз смесете със сиренето пармезан, чубрицата, смления черен пипер и разбъркайте добре.
4. Разбийте яйцата в плитък съд, а филийките хляб натрошете на трохи с блендер (разликата с готова галета и огромна).
5. Сложете олиото да загрява - трябва да е поне един пръст на дъното на съда за пържене.
6. Оформете от овкусения ориз топки (колкото топчета за тенис на маса), които първо потапяте в яйце, а после овалвате в хлебните трохи. Понеже топчетата се пържат много бързо - пригответе топчетата предварително. По желание в средата на всяко копка може да сложите и по парче Моцарела - ефектът е зашеметяващ!. Идея е в хлебните трохи да сложите и настъргани кокосови стърготини за разкош или малко настъргана лимонова кора.
7. Изпържете оризовите топки - става доста бързо - от всички страни.
8. Поднесете топли със свежа салата, туршия или любимия ви доматен сос. И студена бира в подобаващи количества!

Да ви е вкусно!


6 коментара:

Candy каза...

Ама чудесни са наистина, страхотна идея! Поздрави!

Stamen Nikolov каза...

Много ти е позитивен блогът! Зачетох го едва, едва в бързината, но много ми допадна. Рецептите също изглеждат интересни и със сигуреност ще се зачета по-задалбочено.. Още повече, че това май е първия мъжки много (активен), на който попадам.

Поздрави!

Ива каза...

Поздравления! Досега не бях попадала на мъжки кулинарен блог :) всичко изглежда страхотно!

Кари Цветкова каза...

Страхотна рецепта, наистина, и блога Ви е много добър! Поздравления, не бях попадала на кулинарен блог воден от мъж. Желая Ви успех!

Богомила каза...

Много хубава рецепта за една италианска класика, поздравления!

Aneliya Popova каза...

Ммм, вкусотия!

Може да харесате и:

Related Posts with Thumbnails