17.08.2009 г.

Пикантна пържола с азиатски сос и печен чесън


Една майсторска пържола от Иван

Честно казано, от доста време бях решил, че искам да сготвя нещо по-нетипично спрямо кухнята, с която сме свикнали и която, къде поради липса на алтернативи през работните дни, къде по други причини, се е превърнала в известна степен в стереотип при храненето. Самата рецепта я обмислях дълго време и няколко пъти я променях, преди да придобие окончателния вид, посочен по-долу:


Необходими продукти (за 2 порции):

  • 2 свински пържоли от врат
  • сокът и кората от 1 лимон
  • 1 ч.л. смлян кориандър
  • ½ ч.л. едросмлян лют червен пипер
  • 1 ч.л. кимион
  • 2 с.л. рибен сос
  • 3 скилидки чесън
  • 1 малко парче джинджифил (колкото палец)
  • 1 с.л. кафява захар
  • 100 мл телешки бульон
  • 2 големи цели глави чесън
  • 1 с.л. зехтин
  • 100 гр. вид плоска паста (по желание)

Въпреки многото продукти, приготвянето се свежда до мариноването на месото за няколко часа, обработката му на тиган и превръщането на маринатата в ароматен сос. И така:

Чесънът се смачква, а джинджифилът се накълцва (или настъргва с ренде) много на ситно. В купичка те се смесват със сока и кората на лимона, кимиона, кориандъра, лютия пипер и рибния сос. Маринатата се разбърква и се нея се налагат леко начуканите пържоли. Остава се така за няколко часа в хладилника.

За приготвянето на печения чесън е необходимо на всяка от главите с остър нож да се отреже внимателно върха, горе-долу около на ¼, така че всяка от скилидките да се покаже. На главите чесън се отстраняват само най-външните люспи без да се белят нататък, поставят се с отрязаната част нагоре в лист фолио и се поливат с ½ с.л. зехтин всяка. Завиват се във фолиото и се пекат около 1 час в загрята на 200 градуса фурна.

Непосредствено преди приготвянето, пържолите внимателно се отцеджат от мариантата, като се внимава върху тях да не остане полепнал чесън или джинджифил, който ще прегори при топлинната им обработка. Поставят се на умерено силен огън в тиган с незалепващо покритие без никаква мазнина за по около 5-6 минути от всяка страна или докато придобият златист цвят, след което се остават да починат на топло за още 10-15 минути, т.е. докато стане готов соса.

Марианатата се изсипва в тигана от пържолите, към нея се добавя кафявата захар и се разрежда с телешкия бульон, а огънят се намалява, така че сосът леко да къкри. След десетина минути сосът трябва вече да се е посгъстил, т.е. е готов и може да се дръпне от огъня.

Във всяка чиния се поставя по една пържола (освен ако не искате да изядете двойна порция :) ), която се полива със соса, а до нея – печения чесън и по желание – сварена плоска паста - фетучини, талиателе, папарделе и пр.

Няма коментари:

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...