4.08.2009 г.

Лимоново пиле


Още една рецепта от Иван

Това пиле, колкото и лесно да се приготвя, толкова и е вкусно и ароматно. Всъщност, ароматът му в голяма степен се дължи на зелените лимони, макар да се използват и други силни подправки, каквито са кимиона и куркумата. Последната е една от съставките на кърито, но е рядко използвана подправка в българската кухня. И така:

Необходими продукти (за 4 порции):
  • 4 горни бутчета от пиле с кожата
  • 2 зелени лимона
  • 3 с.л. накълцан магданоз
  • 2 ч.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. куркума
Зелените лимони се изтискват, а кората им се настъргва с ренде. В купа се смесват магданоза, кимиона , както и сока и кората от лимоните.
По кожата на пилето се правят диагонални разрези с нож, така че да се достигне до месото. Така набразденото пиле се намазва с куркумата и се залива с лимоновия дресинг.
След като престои поне два часа с маринатата, се премества в тава заедно с нея и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около часа или докато хване хрупкава коричка.
Върви добре със салата като гарнитура.

Няма коментари:

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...