Една рецепта на Иван
Който обича гъби, няма как да не обича и манатарки. По-вкусен представител надали съществува. А ако става дума и за комбинация с паста, предложението е повече от неустоимо. Наистина, най-вкусни са пресните манатарки, но се намират трудно, освен това не е препоръчително да се берат от непрофесионалисти. На помощ, обаче, тук идват големите супермаркети, в които се продават замразени манатарки, като е най-добре да се спрем на целите такива. Разбира се, стават и нарязаните, но се губи част от удоволствието при приготвянето :)
Необходими продукти (за две порции):
- 200 гр. талиателе
- 1 голяма цяла манатарка или 2 по-малки
- 3 скилидки чесън
- 2 с.л. зехтин
- 2 с.л. накълцан магданоз
- 75 мл бяло вино
- Сол
- Счукан чер пипер
- 10 листа салвия (градински чай)
- 2 с.л. масло
- Прясно настърган пармезан
Манатаркта се измива и се нарязва на филийки от по 1 см всяка. Чесънът се счуква и се запържва в дълбок тиган за кратко в 1 с.л. от зехтина, без да се оставя да потъмнее. Към него се добавят манатарките и се оставя на умерен огън за около 3 минути. След изтичането им се добавя бялото вино, а върху съда се поставя капак и се задушава за още 7-8 минути. Накрая се добавя магданоза и черния пипер и след минута съдът се дърпа от огъня.
Междувременно се сварява пастата по указанията от опаковката в подсолена вода. След сваряването водата се отцежда и се добавя втората лъжица зехтин.
В малък съд на умерен огън се разтапя маслото и за около 1-2 минути в него се запържват листата от салвия, колкото леко да пожълтеят и да станат хрупкави.
Във всяка чиния се поставя пастата, над нея половината от задушените манатарки, поръсва се с пармезан и се полива с половината от маслото и с хрупкавите листа от салвия.
1 коментар:
Звучи главозамайващо. В градината имам салвия, а и днес събрах значително количество манатарки. Нямам талиатели, но и фету4ини ( даже мисля, 4е е едно и сьщо ) ще ми свьршат работа. Още утре ще пробвам.
Публикуване на коментар