Необходимите продукти:
- 2 - 1/2 чаши (около 625 мл.) брашно
- 1 ч.л. сода
- 1 ч.л. джинджифил на прах
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. канела
- 3/4 чаша (175 мл.) кафява захар
- 1/3 чаша (75 мл.) олио
- 2 яйца
- 1 чаша (250 мл.) пълномаслено мляко
- 2 чаши (500 мл.) настъргани или нарязани на кубчета круши
- 1/3 чаша (75 мл.) кафява захар
- 2 ч.л. разтопено масло
- 1/4 ч.л. смлян джинджифил
Готвенето посред нощите ми е доста присъщо. Особено ако ме осени вдъхновение или пък ме подгони някоя натрапчива мисъл или спомен. При тези мъфини историята беше същата - готвих ги след 10 вечерта трескав и нетърпелив.
В отделна купа смесих брашното, содата, джинджифила, солта и канелата. За онези, които не са свикнали с вкуса на джинджифила, препоръчвам да сложат половината доза.
Отделно разбих кафявата захар с олиото (аз използвах зехтин), яйцата и млякото. В оригиналната рецепта пишеше едно яйце, но аз нали съм щедър - сложих две (а и ми се видяха малко дребни яйцата, така че - реших, че е оправдано).
След като всичко се размеси добре, постепенно смесих течните със сухите съставки при простоянно бъркане докато се получи гъста смес. За по-лесно рендосах крушите директно в купата при тестото и ги разбърках внимателно.
Наскоро си купихме от хартиените чашки за мъфини и при тези ги използвах за първи път - много удобно се работи с тях.
С лъжицата напълних формичките, както се казва във всички рецепти - пълни се 3/4 от формите. Или с други думи - кой колкото може.
Отделно за топинга смесих продуктите и го наръсих върху запълнените с тесто формички. Честно казано, първо не схванах каква е идеята на този топинг, но после като се опекоха мъфините и сладката маслена захар с аромат на джинджифил потъна в тестото и стана нещо като сладка сърцевина, бях много доволен.
Важното е, че резултатът беше изключително вкусен. И много подходящ за хапване на разходка на Витоша.
2 коментара:
Много апетитно изглеждат и харесвам аромата на джинджифила така ,че благодаря за рецептата
Комбинацията на круши и джинджифил е особено примамлива :-)
Идеална рецепта за късната есен!
Публикуване на коментар