25.01.2013 г.

Салата с домати и зелен боб / Green bean and cherry tomato salad

Днес ще ви предложа една лесна и вкусна салата, която може да използвате и като гарнитура към някое месно ястие.




Време: 15 мин.
Порции: 2

Необходимите продукти
150 г. зелен боб (суров или замразен)
1 ч.ч. чери домати (нарязани на четвъртинки)
1/2 глава чурвен лук
2 ч.л. винен оцет
3 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
босилек или друга зелена подправка по ваш вкус

Начин на приготвяне
1. Ако ползвате пресен зелен боб отрежете краищата на всяка шушулка и бланширайте за 4-5 минути във вряла вода. Ако използвате замразен боб директно бланширайте във вряла вода за 4-5 минути. Готовия боб изстудете под течаща вода и оставете настрана. Нарежете доматите на четвъртинки.
2. Пригответе соса като смесите в купа оцета, зехтина и нарязания на ситно лук. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете доматите към винегрета и разбъркайте добре. Зеления боб го добавете точно преди сервиране защото в противен случай киселината от оцета ще го обезцвети.
3. Поръсете с босилек или друга зелена подправка по ваш вкус.

Предложената салата може да поднесете с препечено сирене халуми като самостоятелно ястие или като гарнитура на някое от следните предложения:

Пиле с пармезан
Пиле с мед и лайм
Свинско с мускавадо и горчица















__ EN __

Time: 15 min
Serves: 2

Necessary products
150, the green beans (fresh or frozen)
1 cup cherry tomatoes (cut into quarters)
1/2 head shallots
2 tsp vinegar
3 tablespoons olive oil
salt and pepper to taste
basil or other herbs to your taste

Preparation
1. If using fresh green beans, trim the ends of each pod and blanch for 4-5 minutes in boiling water. If using frozen beans directly blanch in boiling water for 4-5 minutes. Blanch beans cool under running water and set aside.
2. Cut the tomatoes into quarters.
3. Prepare the dressing by mixing vinegar in a bowl, olive oil and chopped shallots. Season with salt and pepper. Add the tomatoes to the vinaigrette and mix well. Add the beans just before serving otherwise it will be discolored by the acid of vinegar.
3. Sprinkle with basil or other herbs to your taste.

1 коментар:

Екатерина каза...

Е, тази комбинация не бях пробвала! Толкова свежо и колоритно! Супер!

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...