4.11.2010 г.

Свинско с мускавадо и горчица

В живота човек рядко получава възможност да направи нещо втори път (освен грешките, разбира се). Слава Богу, в кухнята не е така (макар, това за грешките и тука да важи с пълна сила) и стига да има желание, търпение и възможност, може да повтори всяка рецепта, да я попромени и в края на краищата да я докара до... е, не точно съвършенство, но много близо до него. Така се получи и с тази идея за бърза вечеря със свински котлети. Първоначалният вариант (който е и на снимката) се получи много добре, но нещо лиспваше осезаемо, а именно - сосче. Замислих се и реших, че най-добре би се получило, ако в маринатата сложа и 1/4 чаша бяло вино, още повече, че бялото вино и свинското много си пасват във фурната. Идеята отлежа няколко дена в съзнанието ми и когато дойде ред отново да се готви свинско за вечеря, я реализирах и резултатът беше дружно оценен с охкане, ахкане и мълчаливо съсредоточване в чинията.

Необходимите продукти
  • 3 броя вратни пържоли (макар да вечеряме двама, винаги си осигурявам допълнително)
  • 1 с.л. дижонска горчица
  • 1 с.л. (препълнена с връхче) мускавадо
  • 1.с.л. сос "Уорчестър"
  • 1/4 чаша бяло вино
  • 2 стръкчета прясна мащерка или 1 ч.л. суха
  • сол
  • черен пипер
Всички продукти за маринатата (без солта и черния пипер) разбърках добре, докато се получи гладка смес. Измих добре месото и го подправих със солта и черния пипер. В едната от касеролите "Индженио" наредих месото и го залях с маринатата. Покрих касеролата с алуминиево фолио и сложих в предварително загрятата на 220 гр. фурна.
Пекох около 15-18 минути с фолиото, след което го махнах и оставих месото да придобие цвят и коричка.

Пържолите хапнахме с непретенциозна картофена салата: Картофите сварих обелени и нарязани на парчета. След като станаха, ги оцедих добре от водата и ги върнах на котлона леко да поизсъхнат. След минута, като започна да се вдига от тях пара - леко ги поразмачках с вилицата (без да ги пюрирам), колкото да се понатрошат, сложих им няколко лъжици лека майонеза на Hellmann, посолих, поръсих с мащерка, разбърках и - готово!

Сосът получи особен аромат от комбинацията на мускавадото и мащерката. Принципно първия път приготвих рецептата с мед, но определено мускавадото я прави един клас по-добра.

Вместо салата от домати си сипахме по едно (virgin) Блъди Мери (т.е. доматен сок) и се отдадохме на размазващо кулинарно удоволствие. (Така де, набързо, докато не се размърда Дарито.)

5 коментара:

online pharmacy каза...

Сосът получи особен аромат от комбинацията на мускавадото и мащерката. Принципно първия път приготвих рецептата с мед, но определено мускавадото я прави един клас по-добра.

Анонимен каза...

kakva e tazi podpravka muskavado

Анонимен каза...

This infoгmation іѕ inνaluable.
Where can I find out mοrе?

Visіt my wеblog Payday Loans Online No Credit Check
Also visit my web-site :: Payday Loans

Анонимен каза...

I've been browsing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It's pгetty worth enough fοr me.
In mу opinion, if all wеbmaѕtеrs and bloggers maԁe goοd content аѕ уou
ԁіd, the internet wіll be much more useful than
ever beforе.
My webpage: prosper loans marketplace

Анонимен каза...

As e-commerce, online banking, and online money long queue you choose loans to credit cards.
It's basically disguised pyramid or ponzi scheme? Payday Loans

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...