Разбира се, оригиналната френска рецепта е с петел, но поради факта, че не всеки разполага с домашно отгледани петли, съвсем спокойно може да бъде заменен с обикновено пиле от магазина, на което в общия случай не можем да разберем пола :)
Ако се използва пиле, то времето за готвене чувствително ще се намали, тъй като иначе рискуваме след приготвянето му то да се разпадне. В конкретния случай аз използвах млад домашен петел на около 5 месеца, който също се приготвя сравнително бързо. При по-стари екземпляри месото е много по-жилаво и му е необходимо доста по-дълго готвене.
Също така, тук е представен вариантът без мариноване на месото. В другата версия то предварително се накисва в марината от вино, лук, чесън и подправки (дафинов лист и мащерка) за една нощ.
Необходимите продукти:
- 1 петел (пиле)
- 1 с.л. масло
- 1 с.л. зехтин
- 50 гр. бекон, нарязан на кубчета
- 2 моркова, нарязани на кубчета
- 300 гр. дребен лук
- 3-4 скилидки чесън, счукани
- 250 гр. гъби (печурки)
- 2 с.л. доматено пюре
- 500 мл. червено вино
- 200 мл. Пилешки бульон
- дафинов лист
- 2 стръка прясна мащерка
- Сол и черен пипер
Петелът (пилето) се нарязва на порции и се запържва в тенджера или дълбок тиган със зехтина и маслото от всички страни до златисто, след което се изважда и оставя настрани. В същата мазнина се задушават почистеният лук, чесъна и морковите за 2 минути, след което се добавя бекона. След още минута се връщат парчетата месо и всичко се залива с виното, пилешкия бульон и доматеното пюре. Добавят се дафиновия лист и клонките мащерка, а след като всичко заври се намалява огъня и се оставя да къкри за около 1 час. Накрая се добавят гъбите и се овкусява със сол и черен пипер, като след още 20 минути ястието е готово.
Voila!
1 коментар:
Сега- веднага
Публикуване на коментар