6.12.2010 г.

Заек чомлек

Нямам никаква представа откъде идва чомлекът, тъй като са ми попадали много различни рецепти с различни продукти, които все се наричат така. В конкретния случай рецептата е сливенска, където май само нея наричат така и предполагам, че е поне толкова вкусна, колкото и останалите.

Необходими продукти:
  • 1 заек
  • 2 с.л. зехтин (или слънчогледово олио)
  • 1 с.л. червен пипер
  • 2 средни картофа
  • 300 гр. арпаджик (или по-дребен лук)
  • 50 гр. бекон
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 морков
  • 1 стрък целина
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • 1 ч.ч. пилешки бульон
  • 2 дафинови листа
  • 1 стрък прясна мащерка
  • няколко зърна черен пипер

Заекът се нарязва на порции, измива и се подсушава добре. Зехтинът се загрява в тенджера и в него се запържва заекът от всички страни, като се поръсва с червения пипер. След като стане златисто червен, се изважда от тенджерата и оставя настрани. В същата мазнина се добавят почистеният арпаджик, счуканият чесън и беконът, нарязан на малки кубчета. След минута-две се добавят нарязаните целина и морков (морковите на снимката са оставени цели, но в конкретния случай те бяха прекалено дребни, за да се режат допълнително). След още минута-две заекът се връща обратно в тенджерата. Добавят се виното, бульона и нарязаните на едро картофи, както и дафиновия лист. Сместа трябва да е покрита от течността, но не трябва да плува в нея. Огънят се намалява и всичко се оставя да къкри на слаб огън около 1 час. Малко преди края се добавят черният пипер и мащерката, тъй като ароматът им става по-слаб при по-продължителна топлинна обработка.

4 коментара:

служба по трудова медицина каза...

И аз не знам от къде идва, но знам че е невероятно вкусно.

online pharmacy каза...

Я думаю, это один из наиболее полных блогов в вашем районе, на самом деле я читал много блогов похожи, но ни один из них уровне, что это, я надеюсь, что вы и дальше идти по тому же пути и продолжать печатать же информацию, что для многих людей является много пользы, я многому научился на этом сайте

Violeta каза...

Напълни ми се устата! Изглежда безумно вкусно!

Анонимен каза...

You actually mаke it seem sо eaѕу together with your preѕentation but I find
this topіc to be really onе thing that I believe I would bу no meanѕ undеrstand.
It seеmѕ too compleх аnԁ extremеlу huge
fοr me. I'm having a look ahead for your subsequent publish, I will try to get the hold of it!

Review my website :: Payday Loans
my website - payday loans online

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...