24.01.2013 г.

Свинско паприкаш / Pork Paprikash

Напоследък се замислям, за това как българинът обича да похапва ястия със сос. Като се сетя - цял живот родителите ми обясняват, че не е хубаво да се яде само суха храна. В случая варианта месо със салата първо, че никога не е било опция за вечеря (а и не можехме да си го позволим) и второ, също влизаше категорията на "сухата" храна. Ястието непременно трябваше да бъде със сос, който да си отопиш с много хляб.... (Никога няма да забравя как парче суджук се ядеше с половин хляб - суджука се кусаше и облизваше - по малко!) 
Наскоро си говорихме с баща ми и една от репликите му се е забила в главата ми и все още ме кара да изтръпвам: "Месарницата я зареждаха по веднъж в седмицата - в петък. Чакахме с часове на опашка и накрая победоносно вземахме по една торбичка с карантия. Месо никога не караха". Не искам да екстраполирам излишно, но предполагам, че навсякъде (в градовете поне) е било в една или друга степен същото. От нищо е трябвало да се прави ядене, което да нахрани всички и за това се е наблягало на соса и хляба. Не, че е по-здравословно - яденето на термично обработено домати, препържен лук и червен пипер е мнооого далеч от идеята за здравословност, просто е нямало друг вариант. И така в хранителните навици на българина яденето със сос е станало необходимост, критерий за качество и вкус и условие за ... здрав стомах. Е, така да бъде - ето една рецепта със сос. Приготвя се бързо и както се оказа - е ужасно вкусна! 
Сещате ли се в една сцена от Приятели Моника разказваше за единственото си гадже от училище, че бил някакво поляче, което не говорело много английски, но.... майка му слагала заквасена сметана на всичко... Опитайте рецептата, и ще разберете какво е имала предвид! ;)
Време: 30-35 минути
Порции: 4

Необходимите продукти
Две шепи фусили
Сол и черен пипер
1 ч.л. краве масло, на парчета
1 бр. свинско бон филе, разрязано по дължината, а после на парчета
2 ч.л. червен пипер
2 ч.л. зехтин
1 глава лук (на ситно)
1 консерва цели, белени домати
1/2 ч.ч. заквасена сметана

Начин на приготвяне:
1. Сварете фусилите в кипяща подсолена вода. Отцедете ги от водата, добавете маслото, разбъркайте и оставете настрана.
2. В купа сложете месото, поръсете с 1 ч.л. червен пипер, сол и пипер на вкус и разбъркайте добре. В голям тиган загрейте 1 с.л. зехтин на висока температура и запържете месото, като разбърквате постоянно докато хване лек цвят (3-5 мин.). Изсипете месото в чиния.
3. В същия тиган добавете останалия зехтин и лука. Намалете огъня на среден. Гответе докато лукът омекне (4-5 мин.) Върнете свинското в тигана, добавете втората с.л. червен пипер, добавете доматите и 1/2 ч.ч вода и оставете да кипне. Намалете огъня и оставете да покъкри докато сосът се посгъсти, като накъсате доматите с вилица (2-4 мин.).
4. Оттеглете тигана от огъня и добавете заквасената сметана. Овкусете със сол и пипер. Разбъркайте.
5. Сервирайте със сварените фусили, като поръсите с магданоз.


___EN__

Time: 30-35 minutes
Serves: 4

Necessary products
Two handfuls of pasta
Salt and pepper
1 tsp butter, in pieces
1 pc. pork tenderloin, cut along, then to the pieces
2 tsp paprika
2 tsp olive oil
1 onion (finely chopped)
1 can whole peeled tomatoes
1/2 cup sour cream

Method of preparation:
1. Cook the pasta in boiling salted water to your liking. Drain the pasta, add butter, stir and set aside.
2. Put meat in a bowl, sprinkle with 1 teaspoon paprika, salt and pepper and mix well. In a large skillet, heat 1 tablespoon olive oil and brown the meat, stirring constantly (3-5 minutes). Put the meat in a bowl.
3. In the same pan add the remaining olive oil and onions. Reduce heat to medium. Cook until onions soften (4-5 minutes) Return pork to the pan, add the second tablespoon pepper, add the tomatoes and 1/2 tea cup of water increase the heat and bring to a boil. Reduce the heat and let the sauce simmer until it thickens a little (2-4 min). While simmering tear the tomatoes with a fork
4. Withdraw the pan from heat and add sour cream. Season with salt and pepper. Stir.
5. Serve with the boiled pasta and sprinkle with parsley.Няма коментари:

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...