28.01.2013 г.

Свинско с броколи в уок / Pork and broccoli stir-fry

Рецептата е плод на импровизация при спазване на основните правила за готвене в китайски стил. Идеята беше да се оползотвори един пакет броколи. Рецептата спокойно може да се приготви и без месо. Резултатът е бързо, цветно и много вкусно ястие.



Време: 20-25 мин
Порции: 2

Необходимите продукти
150-200 г. свинско месо (бут)
1 пакет замразени броколи
1 глава червен лук
1 голям морков
2 зелени чушки
шепа гъби - (около 150 г.)
сол и черен пипер на вкус
1-2 с.л. олио
1 с.л. сусамово олио

За соса
1 с.л. рибен сос
1 с.л. соев сос (солен)
скилидка чесън (нарязана на ситно)
3/4 с.л. мед

Начин на приготвяне
1. Сложете в подходящ съд вода да загрява.
2. Нарежете месото на хапки и го овкусете със сол и пипер. Нарежете чушките на ленти, морковите нарежете на тънки ленти, а лука нарежете на пръстени. Измийте и подсушете гъбите и нарежете по-големите на половинки. Пригответе соса като смесите всички съставки и разбъркате добре.
3. Щом водата кипне сложете броколите, за да се бланшират в нея за 5 минути.
4. Загрейте олио в тиган уок. Запържете месото за 5-6 минути и го извадете в чиния.
5. Извадете бланшираните броколи в гевгир и ги оставете да се отцедят добре.
6. В тигана добавете лука, чушките и морковите. Запържете за 3-4 минути като постоянно бъркате. Добавете гъбите и гответе още около 2 минути
7. Върнете в тигана месото и продължете за няколко минути да готвите, разбърквайки, за да се смесят ароматите.
8. Добавете броколите в тигана и разбъркайте добре всички зеленчуци и месото. Добавете соса и продължете да готвите, като не спирате да бъркате, докато соса се сгъсти леко (1-2 минути).
9. Оттеглете тигана от огъня и залейте ястието със сусамовото олио. Разбъркайте, разпределете в две чинии и сервирайте.



__EN__

Time: 20-25 minutes
Serves: 2

Necessary products
150-200 g pork
1 package frozen broccoli
1 red onion
1 large carrot
2 green peppers
handful of mushrooms - (about 150 g)
salt and pepper to taste
1-2 tablespoons cooking oil
1 tablespoon sesame oil

for the sauce
1 tablespoon fish sauce
1 tablespoon soy sauce (salty)
clove garlic (finely chopped)
3/4 tablespoon honey

Preparation
1. Put water in a saucepan to heat.
2. Cut the meat into bite sized pieces and season with salt and pepper. Cut the peppers into strips, carrots cut into thin strips and slice the onion into rings. Wash and dry the mushrooms and cut larger in halves. Prepare the sauce by mixing all the ingredients and mix well.
3. Once the water in the pot boils up, put in the frozen broccoli in it for 5 minutes to blanch.
4. Heat oil in a wok pan. Fry the meat for 5-6 minutes and remove to a plate.
5. Remove the the blanched broccoli in a colander and let them drain well.
6. In the wok add the onions, peppers and carrots. Fry for 3-4 minutes, stirring constantly. Add mushrooms and cook for about 2 extra minutes
7. Return the meat to the pan and continue to cook for couple of minutes, stirring to blend the flavors.
8. Add the broccoli to the wok and toss to mix well. Stir in the sauce and continue to cook, stirring constantly until the sauce thickens slightly (1-2 minutes).
9. Withdraw the wok from the heat and pour over the dish the sesame oil. Stir, divide into two bowls and serve.

2 коментара:

traiana каза...

Чудесно ястие се е получило!

Анонимен каза...

тут на данном ресурсе можно заказать большой ассортимент [url=http://www.legalka.us/]купить легальные порошки[/url] на Legalka.us.

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...