16.06.2009 г.

Яйца по панагюрски

Много е горещо! Както е казал поетът - жега "е сега"! Така де, жътва, но това са подробности. И в това спечено време (а какво ни чака август не ми се мисли...) никак не ми е до горещи гозби. Е, от време на време се подавам на изкушенията, но какво би бил животът без тях - "озъбено, свирепо куче", нали така?
В този ред на мисли, а и понеже целия петък си мислих за това, в събота реших да сготвя яйца по панагюрски. В един сайт прочетох, че "В Панагюрище яйцата по Панагюрски не съществуват" и именно това мисля, че ме наведе на мисълта за тази любима рецепта.
Различното на този вид яйца е, че се варят без черупките. Останалото е въпрос на вкус и комбинации. Ето и необходимите продукти (меню за двама):

1. 5-6 яйца
2. 150-200 гр. сирене
3. половин кофичка кисело мляко
4. 1-2 скилидки чесън
5. олио или зехтин - 3-4 с.л.
6. 1 с.л. сладък червен пипер
7. 1 с.л. оцет
8. 1/2 л. вода

Водата сложих да кипне заедно с оцета. Щом се появиха балончетата и бълбукането, чукнах вътре суровите яйца като внимавах да не е от високо, за да не се разпилеят много много. Другото, за което внимавах, е да не са едно върху друго. Оставих ги да се варят за около десетина минути. През това време обелих скилидките чесън и ги надребних в киселото мляко. Принципно за любителите на копъра - може да се сложи и от тази зеленинка.
Щом яйцата станаха, ги извадих в чиниите и сложих мазнината в тиган да загрее. Тук се постарах да бъда супер бърз, иначе червеният пипер загаря веднага щом се сложи в олиото (зехтина); сладкият пипер в горещото олио, 10 секунди, едно разбъркване и тигана далеч от огъня. Как апетитно зауха в цялата кухня!... Не знам защо толкова малко използваме запръжка от червен пипер - страшно вкусно нещо е.
Но, без лирични отклонения - горещото пиперено олио се разля върху яйцата. Псссс - приятно въздъхнаха те сякаш едва бяха дочакали горещата ласка на... Опа, това е друг филм. Извинете!...
Отгоре натроших сиренето, а отстрани сложих по няколко лъжици от киселото мляко (сиренето принципно може да се натроши и преди да се полее с олиото - въпрос на вкус).
Това всъщност са яйцата по панагюрски.
Доматите на снимката са за цвят, но са и доста приятна гарнитура. За идеята - отгоре може да се хвърлят едно, две стръкчета магданоз. Ако има и една, две люти чушлета и една топла домашна питка, дето като я разчупиш да се вдига пара..... "... но млъкни сърце!"....


8 коментара:

Анонимен каза...

Само да попитам ,тъй като не споменаваш никъде да се слага сол , дали мога да сложа сол в киселото мляко заено с чесъна? Стана доста безсолно само със сиренето мисля ,че не е достатъчно.

Игри каза...

В нашия край ги наричаме яйца на очи

Weed Seeds каза...

Направих ги, много беше вкусно. В Шопско, яйца на очи казваме на яйца които са изпържени без да са бъркани :)

pti каза...

Английският термин за тази технология, която се използва и за птици, риби, зеленчуци и плодове, е "poached", варене при не повече от 80-85˚С, по нашему "варене на тих огън". Специално за яйцата нашия термин е "забулени яйца". В речниците може да го срешнете и като "варени яйца на очи".
Иначе "Яйцата по панагюрски" са си супер.

На анонимния, който питаше дали може да си слага сол - може, дори и на крем карамела :-)

pti каза...

Май съм бил доста разсеян докато съм чел рецептата.
Класическата рецепта е киселото мляко да се сложи не около, а ВЪРХУ яйцето и върху него да се изсипе запържения за секунди червен пипер. За сиренето не съм абсолютно сигурен (някои го слагат най-отдолу), но аз поне го правя без сирене.

Ilio каза...

Признавам си, че не съм сигурен какъв е "правилният" начин за подредба на гозбата. Принципно аз предпочитам яйцата да "опитат" от пипереното олио, а не да се покрият с кисело мляко, но всичко е въпрос на вкус и презентация. Поздрави!

pti каза...

Поздрави и на теб.
Разбира се, всеки има своя вкус и правото на свой начин на приготвяне.

Анонимен каза...

Л.Камчев -> баща ми, бог да го прости, правеше подобна манджа по македонски тертип и я наричаше "чалбур". Разликата е, че вместо кисело мляко слагаше малко от бульона, в който са се варили яйцата - ставаше невероятна вкусотия :)

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...