Необходимите продукти (за 4 порции)
- ½ пакет талиателе “Барила” (250 гр.), по възможност от това, което съдържа както обикновена, така и спаначена паста
- 2 пилешки филета
- 500 гр. пресен щир (спанак, лапад)
- 50 гр. прясно мляко
- 100 гр. рикота
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. екстра-върджин зехтин
- 2 с.л. кедрови ядки
- прясно настърган пармезан за поръсване
- сол
И така...
Щирът се измива и нарязва на едри ленти. Пилешките филета също се измиват и нарязват на хапки. Чесънът се смачква и запържва в дълбок тиган с 1 с.л. зехтин, а след 1 минута се добавя и нарязаното пиле. След още 5-6 минути се добавя и щирът, посолява се на вкус, а огънят се намалява. Задушава се около 10 минути, като през 2 минути сместа се разбърква. Накрая в тигана се добавя прясното мляко и рикотата, разбърква се и след 1 минута се дърпа от огъня.
Междувременно талиателе-то се сварява в голяма тенджера с вода според инструкциите на опаковката, т.е. за 6 минути. Много хора, включително и мои познати правят грешката да варят всяка паста прекалено много време, например от порядъка на 15 минути. Аз също съм го правил в миналото, но с течение на времето се убедих, че 60 милиона италианци няма как да бъркат, докато готвят националното си ястие. И наистина, съвсем леко жилавата al-dente паста ми е много, много по-вкусна...
След като се отцеди от водата, тя се полива с втората лъжица зехтин, след което добре се разбърква. Според някои зехтинът не е необходим, но аз предпочитам да го добавям, тъй като пречи на пастата да се слепи веднага и най-вече: придава невероятен аромат.
Кедровите ядки се запичат за около 1-2 минути в тиган на котлона, като непрекъснато се разбъркват, за да не загорят.
Във всяка чиния се поставя пастата, върху нея зеления сос с пилето и се поръсва в изпечените кедрови ядки и прясно настърган пармезан. Последното е особено важна добавка към почти всички видове паста, с изключение на тази с риба и морски дарове, и затова държа да е прясно настърган с ренде, а не от този, който се продава предварително смлян в пакетче и който, в общия случай, е много по-безвкусен.
Няма коментари:
Публикуване на коментар