23.06.2009 г.

Боровинкови пънчета с крема сирене и пуешко

Напоследък нещо ме намързява. Сигурно е от жегата. Или от липсата на удобна кухня. Или.. Абе има доста причини, но ще се концентрирам върху горните две. Ето защо се опитвам да измислям вечери, които бързо се приготвят и са студени. Ето как ми дойде идеята за тази лесна, бърза и изненадващо вкусна вечеря, която в случая предлагам за предястие.

Необходимите продукти (за една порция):

  • една питка тип „дюнер”
  • 2 с.л. сирене „Филаделфия”
  • 4 зелени маслини с бадеми
  • пуешка шунка от гърди Печуга – Екстра – един слайс
  • сушени червени боровинки – за поръсване
  • шам фъстък – 30-тина грама
  • половин ябълка тип „златна превъзходна”
  • лют червен пипер
  • риган
  • канела

Питките тип „дюнер” си ги купувам от „Женския пазар”. Там има един ливански магазин, в който всеки път се изкушавам да си купя какво ли не, но за сега се удържам. Не се знае до кога обаче.... Взема ли си един пакет (10 бройки за 2 лв.), го използвам поне една седмица.

И така, върху една от "дюнерките" намазах щедро количество от сиренето „Филаделфия” и поръсих отгоре сушените боровинки и шам фъстъка. Отгоре сложих слайса пуешко филе и нарязаните наполовинки маслини. Леко поръсих с червения лют пипер – само за нежен пикантен нюанс, който да допълни и удължи послевкуса на сладкия контрапункт от сушените боровинки на фона на крема сиренето.

Цялата амалгама от вкусове навих на руло и нарязах на пънчета леко килнати от едната страна – както е на снимката. Върху подредените в чинията пънчета леко поръсих с щипка риган.

Честно казано, идеята за ябълките като допълнение ми дойде в последната минута. Но докато ябълките като конвенциално допълнение към останалите продукти беше някак логична, канелата върху тях беше фриволна импровизация. И, ей Богу, удар право в десятката!

Общо взето това е. Принципно си мисля, че маслините може и да се пропуснат. Вкусът им е малко рязък на фона на всичко останало, но пък позволява да се засили контраста със сладостта на боровинките.

Комбинацията от вкусове се оказа невероятна.

Наздраве!

Няма коментари:

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...