Напоследък нещо ме намързява. Сигурно е от жегата. Или от липсата на удобна кухня. Или.. Абе има доста причини, но ще се концентрирам върху горните две. Ето защо се опитвам да измислям вечери, които бързо се приготвят и са студени. Ето как ми дойде идеята за тази лесна, бърза и изненадващо вкусна вечеря, която в случая предлагам за предястие.
Необходимите продукти (за една порция):
- една питка тип „дюнер”
- 2 с.л. сирене „Филаделфия”
- 4 зелени маслини с бадеми
- пуешка шунка от гърди Печуга – Екстра – един слайс
- сушени червени боровинки – за поръсване
- шам фъстък – 30-тина грама
- половин ябълка тип „златна превъзходна”
- лют червен пипер
- риган
- канела
И така, върху една от "дюнерките" намазах щедро количество от сиренето „Филаделфия” и поръсих отгоре сушените боровинки и шам фъстъка. Отгоре сложих слайса пуешко филе и нарязаните наполовинки маслини. Леко поръсих с червения лют пипер – само за нежен пикантен нюанс, който да допълни и удължи послевкуса на сладкия контрапункт от сушените боровинки на фона на крема сиренето.
Цялата амалгама от вкусове навих на руло и нарязах на пънчета леко килнати от едната страна – както е на снимката. Върху подредените в чинията пънчета леко поръсих с щипка риган.
Честно казано, идеята за ябълките като допълнение ми дойде в последната минута. Но докато ябълките като конвенциално допълнение към останалите продукти беше някак логична, канелата върху тях беше фриволна импровизация. И, ей Богу, удар право в десятката!
Общо взето това е. Принципно си мисля, че маслините може и да се пропуснат. Вкусът им е малко рязък на фона на всичко останало, но пък позволява да се засили контраста със сладостта на боровинките.
Комбинацията от вкусове се оказа невероятна.
Наздраве!
Няма коментари:
Публикуване на коментар