Рецептата до голяма степен е заимствана от юнския брой на "Good Food" с известни фриволности от моя страна. Така например в списанието кус-кусът изобщо не фигурира, но при мен е едва ли не водещ. Какво да направя като ми харесва?!
Ето и списъка с продуктите:
- Охладени пилешки гърди - 2 броя (пеперуда)
- 2 с.л. къри паста
- 2 с.л. кисело мляко
- една чаша - 200 гр. кус-кус (от гръцкия за предпочитане)
- около половин литър вода
- две кубчета зеленчуков бульон
- една чушка
- щипка зелена подправка "Маги"
- щипка чубрица
- черен пипер
- сол
- една краставица
- копър
- оцет
През това време накиснахме шепа шишчета (на нас ни трябваха 8) във вода. Принципно този пиниз го видях някъде в Нет-а и си мисля, че си струва защото предишния път като правих шишчета директно със сухите клечки си изпоназабих доста трески в пръстите, а сега всичко мина без инциденти. А може просто да съм бил по-внимателен от миналия път, не че има значение.
Принципно може да се наниже месото и после да се маринова - по-чисто е, но е въпрос на избор и светоусещане.
През това време - кипнахме вода в микровълновата и разтворихме бульоните и подправките в нея. Нарязаната на ситно чушка отиде вътре и на слаб огън оставихме да крукне. След около 5 мин. добавихме кус-куса и оставихме и него да набъбва на слаб огън за още 5 мин. Принципно ако ви се види, че кус-кусът тръгва да изсъхва - долейте топла вода - няма никакви проблеми.
Относно шишчетата в рецептата пишеше - изпечете за 5 мин. на скара като обърнете поне 4 пъти всяко. Това обаче ми се видя много пипкаво и направихме едно "кощунство"(както каза Иван) и направо хвърлихме шишчетата във фурната заедно с маринатата. Общо взето им трябваха 20-тина минути за да се изпекат.
През това време кус-кусът хубаво набъбна и омекна.
Както се вижда на снимката направихме си порции от шишчета, кус-кус и нарязани краставици. На снимката има и домат, но той определено нямаше място в чинията - нещо не си напаснаха вкусовете - така че, без домата.
А за краставицата - нарязана, с малко копър и оцет - чудесно се връзваше с кус-куса. При равни други условия вечерята и без шишчетата - само кус-куса и краставиците, щеше да е чудесна. Ако някой иска да си спести кърито спокойно може да ги пропусне. Ако държи - може да си направи шишчетата без къри, леко подлютени и запечени на скара - лично за мен, това би било доста по-добър вариант. Но ако на някой му е интересно какво е усещането с къри и т.н - наслука и добър апетит!
1 коментар:
Направил си интересна комбинация от азиатска кухня (къри-то) и арабска (кус-кус-ът). Може би това е причината второто да не фигурира в оригиналната рецепта :-)
Аз, обаче, не споделям песимизма ти за кърито, както споменах. На мен си ми харесва. Освен това, снимката изглежда толкова съблазнително, та дори и на фурна. Просто няма начин нещо да изглежда толкова добре, а да не е вкусно. Най-малкото, визуалното възприятие допълва вкусовото.
Публикуване на коментар