24.06.2009 г.

Филе от пангасиус с шафранени картофи


Ето още едно кулинарно предизвикателство от Иван.

Основната идея за това ястие произхожда от “Queer Eye for the Straight Guy”, но е успешно модифицирана от Мария, достигайки до нови висоти :)

А картофите с шафран са си изцяло нейно хрумване, идеално пасващо като гарнитура на тази риба.

Ето и необходимите продукти:

За рибата:

  • 2 филета от пангасиус
  • 100 гр. кашу
  • 3-4 с.л. зехтин
  • 1-2 с.л. чили сос
  • 1 по-голям стрък пресен розмарин
  • ½ шепа пресен босилек

За гарнитурата:

  • 700 г. (пресни) картофи
  • 3-4 близалца шафран
  • ½ ч.л. лют червен пипер
  • 50 гр. масло
  • сол

И тъй:

Кашуто, зехтина, чили-соса, розмарина и босилека с смилат в кухненския робот, докато се получи гъста паста. Все пак, не трябва да се прекалява, тъй като ядките трябва да се усещат. Сол не е необходима, тъй като кашуто е предварително посолено.

Филетата се слагат в намазнена тавичка и отгоре се намазват с пастата. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15 мин.

В това време картофите се почистват/обелват и сваряват за 15-20 мин. във вода, в която е пуснат шафрана.

Маслото се загрява на котлона, червеният пипер се запържва в него и се поливат сварените и отцедени картофи. Посоляват се на вкус.

Няма коментари:

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...