23.06.2009 г.

Пълнени домати със сирена паста и поръска от пикантни тиквени семки

Всъщност идеята е производна на пролетните рулца с нахут, но аранжирана по по-различен начин и са добавени една, две импровизации и ограничения поради предпочитанията на кумовете ни, за които подготвихме вечерята.

Ето и необходимите съставки (за 4 порции):

  • 4 средни домата
  • 1/2 краставица (за декорация)
  • 8 слайса филе „Елена”

за сирената паста

  • 3 с.л. кисело мляко
  • 100-тина гр. сирене (краве, може да се обезсоли предварително като се накисне за ден във вода)
  • 1 кисела краставичка (неголяма)
  • 1 скилидка чесън (малка)
  • 1 твърдо сварено яйце
  • 1 1/2 - 2 с.л. суров сусам

за пикантните тиквени семки

  • 200 гр. сурови тиквени семки
  • 1 1/2 ч л олио
  • 1 1/2 ч л Сос Уорчестър
  • 1 ч л сладък червен пипер
  • 1 ч л сух риган
  • 1/2 ч л сос Табаско
  • 1/4 ч л сол

За сирената паста смесихме киселото мляко с натрошеното сирене. Киселата краставичка надребнихме според възможностите си и прибавихме към сместа. Хубаво е надребнената краставичка да се остави от нея да се оцеди киселия сок (за де не се разводнява много много пастата). Твърдо свареното яйце го добавихме също ситно нарязано (могат да се прибавят и две яйца на принципа: „Колкото повече, толкова повече”). По отношение на сусама мисля, че е добре да се препече на фурна преди да се добави – поне така направихме ние. Чесънът – през пресата за чесън или с ножа – ситно накълцан. Всичко това се разбърква и се оставя в хладилника да изстива.

Пикантните тиквени семки приготвихме като всичките съставки ги омесихме добре, така че по семките да залепнат подправките. В добре загрята фурна 180-200 градуса сложихме тавата с ядките, след около5 мин. разбъркахме добре и оставихме да се допекат още 5-7 минутки. След като извадихме тавата от фурната я сложихме настрана, за да изстинат семките. ( съвет - за да изстинат по-бързо извадете семките от тавата и разстелете на студена повърхност - например, покрита с хартия за печене чиния). Принципно за доматите ни трябваха съвсем малко от семките, затова останалите ги сложихме в въздухонепроницаем съд (наелонова торбичка). Така се предполага, че ще изтраят до 1 седмица при стайна температура – много са вкусни за хрупане пред телевизора или за поръсване на бързи летни манджи.

Принципно пастата и семките ги бяхме приготвили от предишния ден, така че всичко беше студено, когато пълнихме доматите, но не мисля, че ще е кой знае какъв проблем ако всичко се готви едновременно.

С подходящ инструмент издълбахме доматите като преди това бяхме изрязали капачетата им. Христина прояви артистизъм и извади меката част на красиви топчета и за това ги използвахме при декорацията. Изтърбушените домати напълнихме със сирената паста. Отгоре се навихме розички от слайсовете филе „Елена” (по два слайса за „розичка”, като всеки слайс срязахме на половина по дължината за да са по-нисички ”розичките”).

Семките наредихме около „розичките” като листенца и артистично разпиляхме из чинията. Идеята всъщност беше да избегнем приготвянето на пикантна паста от сирене, защото нашият кум има чувствителен към лютото стомах, и за това лютото го сложихме отделно като декорация, която може, по желание, да не се яде.

За краставичените спагетки използвахме специално ренде, което изровихме от уредите за декорация, които донесох от Щатите (крайно време беше да ги включим в употреба - все пак се върнах от там през март 2006!).

Резултатът беше красив и вкусен.

Няма коментари:

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...