Не знам защо, но рецептите от интернет и други източници, които следвам буква по буква нещо не ми се получават. Ако не си добавя нещичко от себе си..., някак си не ми е вкусно. И с тази рецепта беше така. Мислих общо взето в трамвая докато се прибирахме какво да е основното ястие към пълнените домати, и след като цял следобед бях разглеждал рецепти и не си познах моята - комбинирах разни идеи и резултатът не беше лош.
- 4 пилешки гърди (изстудени)
- 4 сухара (пшеничено-ръжени)
- 20-тина грама сушени боровинки
- 1/4 л. прясно мляко (за маринатата)
- 1/2 чаша прясно мляко (пълномаслено) за плънката
- 20-тина гр. шам фъстък
- 20-тина гр. печени орехи
- 1 яйце
- 1 с.л. крема сирене (Рама Крем Бонжур)
- 20 гр. краве масло
- сол
- черен пипер
- лют червен пипер
- 1 портокал
За плънката - натрошените сухари ги полях с прясното мляко и ги размесих с боровинките, шам фъстъка и печените орехи. Поръсих с щипка сол и черен пипер и се оставих всичко да попие в хладилника за няколко часа. (пак от сутринта за вечерта)
Когато дойде времето за готвене към плънката прибавих и предварително разбитото яйце, супената лъжица крема сирене и настъргах кората на половината от портокала. В нарязаните пилешки гърди с лъжица напълних получилата се каша (колкото щедро - толкова по-добре!). Така напълнените гърди подредих в предварително намазнената тава, поръсих с черен пипер, малко лют червен и сол на вкус и метнах във фурната на 200 гр.
Понеже пилешките гърди бяха накиснати в мляко, а и самата плънка беше леко водниста, в тавата заедно около месото имаше и мляко и плънка. В процеса на печене месото и останалите съставки отделиха сос, с който на няколко пъти заливах пълнените гърди за допълнително омекотяване.
Накрая, след около 20-тина минути, когато почти всичко беше готово, резнах по едно тънко парче масло и ги сложих върху месото да се разтопи и да придаде финален сметанов вкус на пилето.
Преди сервирането поръсих месото със сока от половин портокал, а останалата половина на портокала нарязах на тънко за декорация. Готовите пилешки гърди поднесохме на нашите гости с гарнитура от домати с магданоз и краставички нарязани на пръчки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар