Необходимите продукти:
- 120 мл. царевично брашно
- 120 мл. сусамово брашно
- 120 мл. брашно
- 120 мл. фин пшеничен грис
- ½ пакетче крема сирене „Филаделфия”
- 25 гр. масло
- 1 ч.л бакпулвер
- 1 ч.л. сол
- 1 яйце
- 3 с.л. кисело мляко
- сусам за поръсване
- шепа тиквени семки
- кашкавал (по желание, но препоръчвам)
- поръски (шарена сол, чубрица, кой каквото му е на душа)
Този път реших да работя с мерителната лъжица от 120 мл. Смесих в синята купа трите вида брашно и гриса, добавих солта и бакпулвера. (за рецептата не е важно купата да е синя! ;)) Само да кажа, че е много съществено обаче, грисът да е фин. Ако имате от обикновения не го използвайте, а допълнете с обикновено или царевично брашно.
Отделно разбих крема сиренето, размекнатото масло и яйцето. Иска ми се да кажа, че тука сложих и киселото мляко, но истината е, че го добавих в последствие защото тестото ми се оказа по-твърдо от очакваното, така че трите лъжици са само за ориентир – слага се толкова колкото да се получи тесто, което да се точи и да не лепне. Настъргания кашкавал и тиквените семки също отидоха в тестото. Ако имах препечени слънчогледови – също щях да сложа.
Мекото тесто с точилката на листи от по половин сантиметър. Голяма играчка падна с нарязването на соленките с формичките, но пък много забавни се получиха така. Накрая поръсих със сусама и пекох върху хартия за печене на средна скара на 200 градуса… докато ги усетих препечени (след първата тава ставаха готови за около 20-тина минути). Готовите поръсих с шарена сол и чубрица – както се казва – кой каквото му е на душата. Ако се бях сетил преди да ги наръся, щях да ги намажа и с малко зехтин, но и ненамазани бяха чудесни. Ацеляха, както вече казах, два дена, а бяха три тави ;)
3 коментара:
Как точно нарече следобедите ??
:-)
Соленките изглеждат много добре. Всъщност .. изглеждат страшно изкушаващо: хрупкави, соленички.. и с любимите ми тиквени семки :-))
Интересно е наличието на грис.. трябва да опитам! - някак си не си спомням да съм опитвала подобни соленки.. а! и царевичното брашно е чудесна идея!
Илияне, рецептата ми допада много, благодаря за споделянето й!
Поздрав и пожелание за вкусен, уютен уикенд :-)
това, което търсех, благодаря
Публикуване на коментар