15.12.2009 г.

Домашна паста

Отдавна се канех най-накрая да си направя домашна паста, но все не оставаше време. Не че е прекалено времееемко, но всичко става доста по-бавно, отколкото си очаквал, когато го правиш за първи път. Бях се подготвил от доста време, купувайки си необходимото брашно от Метро. А в случая, малко на късмет ми попадна и яйце от домашна кокошка, което се вписа идеално за случая. Сигурно вече се питате защо именно такова яйце…. Ами истината е, че разликата е в цвета на жълтъка, а оттам и на пастата, ако пренебрегнем факта, че все пак е биологично чисто. Разбира се, става и с нормално яйце, но крайният продукт ще е доста по-блед поради лимоновия цвят на купешките яйца.

Необходими продукти (за 2 порции)

  • 250 гр. /рашно тип 00 + още малко за поръсване
  • 1 яйце
  • 1 с.л. зехтин
  • малко вода

Брашното се поставя в купа, в средата се оформя кладенче, в което се изсипва разбитото яйце и зехтина. С разбъркване с голяма лъжица се добавя по малко брашно от стената на кладенчето към яйцето, докато се получи гъсто тесто, като при необходимост се добавя и по малко вода. След това тестото се изважда от купата и се меси поне 15-20 минути. Целта е да се получи плътна еластично смес, която може да се разточи.

Така полученото тесто се разделя на няколко части на топка, с помощта на точилка се разточва до дебелина от около 1 милиметър, след което се сгъва през средата няколко пъти, докато отново се образува топка с първоначалния размер. Тази операция може да се повтори още 1-2 пъти, но аз лично се ограничих до веднъж. След което отново разточих тестото до дебелина от 1 милиметър и го нарязах с нож на ивици с ширина от около 1 сантиметър. Разбира се, ширината зависи от вкуса на готвача, а най-лесно е разточването и нарязването да се извърши с машинка за паста, но аз лично нямам такава и при все голямото ми желание да се сдобия с една, най-евтината, която намерих, струваше 280 лв. И в такива случаи на помощ идва добрата стара точилка.

След нарязването, пастата се поръсва с малко брашно и се събира на малки топки, като тези от снимката. След което е готова веднага за варене, макар да може да изтрае и повече от ден в хладилника. За разлика от сухата паста, обаче, времето за варене е доста по-малко: около 1-2 минути. В зависимост ширината на лентите може да се приготви по много начини, като рецепти в настоящия блог има доста. Аз лично я превърнах в много вкусна карбонара…

Няма коментари:

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...