Необходими продукти (за 2 порции)
- 250 гр. /рашно тип 00 + още малко за поръсване
- 1 яйце
- 1 с.л. зехтин
- малко вода
Брашното се поставя в купа, в средата се оформя кладенче, в което се изсипва разбитото яйце и зехтина. С разбъркване с голяма лъжица се добавя по малко брашно от стената на кладенчето към яйцето, докато се получи гъсто тесто, като при необходимост се добавя и по малко вода. След това тестото се изважда от купата и се меси поне 15-20 минути. Целта е да се получи плътна еластично смес, която може да се разточи.
Така полученото тесто се разделя на няколко части на топка, с помощта на точилка се разточва до дебелина от около 1 милиметър, след което се сгъва през средата няколко пъти, докато отново се образува топка с първоначалния размер. Тази операция може да се повтори още 1-2 пъти, но аз лично се ограничих до веднъж. След което отново разточих тестото до дебелина от 1 милиметър и го нарязах с нож на ивици с ширина от около 1 сантиметър. Разбира се, ширината зависи от вкуса на готвача, а най-лесно е разточването и нарязването да се извърши с машинка за паста, но аз лично нямам такава и при все голямото ми желание да се сдобия с една, най-евтината, която намерих, струваше 280 лв. И в такива случаи на помощ идва добрата стара точилка.
След нарязването, пастата се поръсва с малко брашно и се събира на малки топки, като тези от снимката. След което е готова веднага за варене, макар да може да изтрае и повече от ден в хладилника. За разлика от сухата паста, обаче, времето за варене е доста по-малко: около 1-2 минути. В зависимост ширината на лентите може да се приготви по много начини, като рецепти в настоящия блог има доста. Аз лично я превърнах в много вкусна карбонара…
Няма коментари:
Публикуване на коментар