17.12.2009 г.

Lebkuchen

Няма как минем в блога без коледни сладки :).

Вярно, не са особено оригинални, доколкото са един от традиционните спътници на всяка Коледа в немскоговорящите страни (а и не само там), но пък са много вкусни, а ароматът им е точно на празници.



Необходими продукти за сладките:

  • 250 гр. брашно
  • 200 гр. мед
  • 80 гр. масло
  • 80 гр. смлени бадеми
  • кората на 1 лимон
  • 1 бакпулвер
  • ½ ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ½ с.л. джинджифил
  • 1 с.л. канела
  • по една щипка смлян карамфил, чер пипер и индийско орехче

За глазурата:

  • 100 гр. пудра захар
  • 1 белтък
  • няколко капки лимонов сок

Брашното се пресява два пъти и се размесва със ситно смлените в кухненски робот бадеми, лимоновата кора, бакпулвера, содата и подправките. Цялата смес се поставя в голяма купа и в центъра се оформя кладенче.

Медът и маслото се разтапят на много слаб огън или още по-добре – на водна баня. Така получената смес се излива в кладенчето и с дървена лъжица започва да се разбърква, като по малко се отнема от стената му. Целта е, след като цялото брашно се абсорбира от сместта от мед и масло, да се получи леко лепкаво тесто.

От него се оформят малки топки с размер от около 3 см. в диаметър, които се поставят в тава върху леко намаслена хартия за печене. Върху тях се поставя второ парче хартия със същата големина, като през него с помощта на лъжица леко се натиска всяко топка, така че малко да се сплеска. Всъщност, вторият лист хартия е необходим само в случай, че лъжицата залепва върху оформените топчета при пряк натиск.

Сладките се пекат за около 13-15 минути в предварително загрята на 175 гадуса фурна, след което се оставят да изстинат.

За да се получи добра глазура, пудрата захар се пресява два пъти и се разбива на пяна заедно с белтъка, като към нея се добавят и 3-4 капки лимонов сок. Желателно е разбиването да е на ръка, тъй като употребата на миксер води до много балончета, които впоследствие, след като глазурата изсъхне, придават прекалено порест вид. Сладките леко се топват в захарната глазура, която след това се размазва с нож или чаена лъжичка.

Преди да се подредят се оставят да изсъхнат, като най-вкусни стават на следващия ден, след като малко омекнат.

1 коментар:

Станимира каза...

много вкусни ми звучат тези лебкухен. аз тъй като не съм имала много вземане-даване с немскоговорящи страни ги открих миналата година и много ми харесаха. ще си запиша и твоята рецепта. благодаря и поздрави!

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...