Необходимите продукти
- 1 агнешко бутче (задно)
- 3,4 връзки зелен лук
- 1 голяма връзка магданоз
- ½ кофичка кисело мляко и толкова вода
- 200 мл. бира (Шуменско)
- 1 чаена лъжика сол
- 1 чаена лъжичка сладък червен пипер
- 1 чаена лъжичка черен пипер
- 1 и ½ чаени лъжички сух джоджен
- няколко дафинови листа
- черен пипер на зърна
Най-важното разбира се е месото да е прясно и да е наистина от агне, а не от възрастно животно. Не съм участвал в подбора, така че не знам по какви признаци е избирано месото, но беше много крехко.
Баща ми разпарчедиса бутчето и го накисна, по препоръка на Баба Зина, в айрян и ½ чаена лъжичка сол за поне 2 часа. Ако се накисне месото от сутрина за вечерта ще е най-добре. Идеята е да се неутрализира до известна степен типичната миризма на месото.
Обработеното месо го поизмихме и наредихме в голям гювеч. Поръсих с ½ чаена лъжичка сол (в интерес на истината в последствие ни беше малко безсолно, но така е по-здравословно, нали така), черния и червения пипер, пипера на зърна, джоджена и афиновия лист. Разбъркахме добре и заляхме с бирата. Затворихме гювеча и го ложихме в предварително загрятата до 250 гр. фурна за един час.
След първия час баща ми изми и наряза на едро зеления лук (принципно, можеше да сложим дори два пъти повече, пак щеше да е добре), объркахме го с месото и оставихме във фурната още за час.
Накрая, понеже искахме месото да е с коричка, пресипахме месото и лука в тепсия, намалихме фурната на 220 гр., поръсихме с надребнения магданоз и оставихме да се пече за още 30 мин. За да има повече сос, е добре да се хвърля по едно око на месото, за да не изсъхне съвсем и ако трябва да се извади по-рано (то така или иначе вече е сготвено).
Резултатът надмина всичките ми очаквания. Месото беше крехко и невероятно вкусно. Сосчето беше много добро и само лукът не ни стигна, но каквото имаше беше изстъргано до последно.
Определено тази рецепта отива в златния фонд на семейство Димитрови ;).
3 коментара:
Изглежда много апетитно! Това с киненето в айран е интересно. Преди време готвех агнешки кебап в кисело мляко и беше станало много вкусно:)
Толкова хубаво,истинско и емоционално описание на първите мигове от срещите с родителите!
Точно така се прави агнешко със зелен лук на фурна. И правилно сте забелязали че лукът не е достатъчно, за едно бутче трябват поне 6 връзки лук и при това едър лук. Ако е дребен още повече.Всъщност колкото и да сложите няма да е достатъчно
Публикуване на коментар