20.04.2010 г.

Ветрила от патладжани

Кой каза, че на вегетарианците им е постен живота? Така де, скучен... Нищо такова! Колкото и да не ми е присъщо да го призная - и без месо може да се живее и хапва добре. Ние Димитровите сме научени да не уважаваме особено зеленчуците (грешка, която сега се опитвам всячески да преодолея) и без месо да не сядаме на масата (ограничение, което във времена на криза като настоящата, може да ти докара освен висок холестерол и дефицит по дебитното салдо). Другата специфична особеност на семейния ни "стил" на хранене беше, че майка ми вместо десерт ни даваше по едно пакетче семки и си решаваше проблема - това, осъзнавам, че е неправилно, но все пак понякога много, ама много ми се .... чопли.... В случая основният "виновник" си мисля, че е баща ми, който, каквато и постна манджа да му сервираше майка ми - си облизваше чинията и казваше: "Добре похапнахме, а сега какво ще ядем?" и си настояваше за парчето месо независимо от обстоятелствата. Истината е, че на човека му стигаше един залък, колкото да си овкуси, но ние с брат ми като подрастващи тинейджъри, така и не усетихме тази тънкост на неговата философия и си станахме класически месоядници.
Тази рецепта я приготви Христина с идеята да ме изненада с нещо ново за вечеря. Истината е, че й се получи на 100% - облизахме си пръстите. Макар патладжаните да са малко тежка храна, си струва човек да си достави това удоволствие от време на време.

Необходимите продукти (за 2 порции)
  • 2 патладжана (средно големи)
  • 200 гр. сирене
  • 2-3 домата
  • 3 - 4 скилидки чесън
  • 100 гр. кашкавал
  • 2-3 супени лъжици вода
  • сол
  • пипер
  • мащерка (по желание)
  • 1 чаена лъжица зехтин
  • 1 супена лъжица оцет
Патладжаните се нарязват внимателно на филии, като се внимава да не се срежат до края - хубаво е да се остави поне около сантиметър накрая, изкисват се в подсолена вода с една лъжица оцет за около час (Христина каза, че ги е изкисвала не повече от 15 мин. и пак бяха хубави). След като се изцедят и измият между филиите патладжан се нарежда по парче сирене, нарязана на филии скилидка чесън и парче домат. Поръсва се с мащерката, но и без нея е достатъчно вкусно.
Наветрилените патладжани се поставят в тава (незалепваща по възможност), заливат се със зехтина и няколкото лъжици вода (той патладжана ще си пусне достатъчно собствен сок) и се пекат около час на 200 гр. Ако вземат да прегарят отгоре може да се сложи фолио. за овладяване на ситуацията в движение. Накрая готовите ветрила се поръсват с предварително настърганяи кашкавал и се дозапичат за около 10 мин, докато той придобие приятен хрупкав загар.
За да не изневеря на себе си, при сервирането добавих и по парче филе отстрани в чиниите, но .... се оказа, че спокойно е можело и без него.


Няма коментари:

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...