24.03.2010 г.

Супа от царевица с картофено пюре и чипс от бекон

Тази рецепта е от един от последните броеве на GoodFood, но са изменени някои пропорции, тъй като с оригиналните такива няма да се получи достатъчно гъста супа, каквото беше моето желание. Също така е дадена и лека лютива нотка, като е добавен и лют червен пипер. На мен лично много ми допадна, като за момента е една от най-предпочитаните ми супи, да не говорим, че е доста засищаща и може да е достатъчна за един цял обяд.

Необходими продукти:

  • 1 връзка зелен лук
  • 1 с.л. зехтин
  • 250 гр. скариди, може и замразени
  • 1 консерва от сладка царевица от 800 гр.
  • 400 мл. зеленчуков бульон
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 с.л. червен пипер
  • ½ ч.л. едро смлян лют червен пипе100 гр. бекон
  • 500 гр. картофи
  • 50 м.л. прясно мляко

Картофите се сваряват в леко подсолена вода, обелват се и се смачкват на пюре, като към тях се добавя прясното мляко.

Зеленият лук се нарязва и 2/3 от него се задушава в зехтина. След 1 минута се добавя смляната в кухненски робот (или пасирана) царевица, както и доматеното пюре, бульона и двата вида червен пипер. Понеже ползвах пасатор, се наложи след това да прецедя смляната царевица, тъй като люспите остават цели, а и жена ми не обича царевица и само това би я отказало от цялото ястие :)

Сместа се вари около 10 минути на умерен огън, като междувременно скаридите се изчистват или, ако са замразени, се размразяват. Добавят се към супата и се варят още 3-4 минути, но не и повече ,тъй като след това започват да се свиват и стават по-жилави.

Беконът се нарязва на максимално тънки лентички и се запича в тиган с незалепващо покритие докато стане златист и хрупкав.

При поднасянето във всяка купичка се сипва на дъното от картофеното пюре, залива се със самата супа със скаридите, отгоре се постава малко от беконовия чипс и се поръсва с останалия зелен лук.

И независимо, че Мария продължава да твърди, че не обича царевица, винаги досега е питала за допълнително :)

1 коментар:

Dimitrana S. каза...

Идеята за препеченките тънки шайби шпек много ми допада! Как само ще допълни цялостния вкус.. чудно!

Поздрави от мен за вас!
Все така вкусни, усмихнати и празнични да са идните дни :-)

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...