Необходими продукти:
- 1 връзка зелен лук
- 1 с.л. зехтин
- 250 гр. скариди, може и замразени
- 1 консерва от сладка царевица от 800 гр.
- 400 мл. зеленчуков бульон
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 с.л. червен пипер
- ½ ч.л. едро смлян лют червен пипе100 гр. бекон
- 500 гр. картофи
- 50 м.л. прясно мляко
Картофите се сваряват в леко подсолена вода, обелват се и се смачкват на пюре, като към тях се добавя прясното мляко.
Зеленият лук се нарязва и 2/3 от него се задушава в зехтина. След 1 минута се добавя смляната в кухненски робот (или пасирана) царевица, както и доматеното пюре, бульона и двата вида червен пипер. Понеже ползвах пасатор, се наложи след това да прецедя смляната царевица, тъй като люспите остават цели, а и жена ми не обича царевица и само това би я отказало от цялото ястие :)
Сместа се вари около 10 минути на умерен огън, като междувременно скаридите се изчистват или, ако са замразени, се размразяват. Добавят се към супата и се варят още 3-4 минути, но не и повече ,тъй като след това започват да се свиват и стават по-жилави.
Беконът се нарязва на максимално тънки лентички и се запича в тиган с незалепващо покритие докато стане златист и хрупкав.
При поднасянето във всяка купичка се сипва на дъното от картофеното пюре, залива се със самата супа със скаридите, отгоре се постава малко от беконовия чипс и се поръсва с останалия зелен лук.
И независимо, че Мария продължава да твърди, че не обича царевица, винаги досега е питала за допълнително :)
1 коментар:
Идеята за препеченките тънки шайби шпек много ми допада! Как само ще допълни цялостния вкус.. чудно!
Поздрави от мен за вас!
Все така вкусни, усмихнати и празнични да са идните дни :-)
Публикуване на коментар