29.09.2009 г.

Глазирани на тиган телешки медальони

Тази рецепта е на Гордън Рамзи, на когото аз съм си фен, и въпреки, че е доста елементарна, се оказа страшно вкусна и веднага влезе в златния фонд на любимите на нашето семейство гозби.

Най-важният момент в нея е прясното месо. Аз взех телешките медальони от Billa и, честно казано, не бях особено доволен от цвета им. Няколко дена по-късно се разтърсих за телешко бон филе в другите магазини, от които обикновено купувам месо, но нямаха. Може би в Пикадили има най-голям шанс човек да си намери прясно телешко бон филе?.. Там ще проверя следващия път.

Необходимите продукти (за 2 порции):

  • 2 телешки медальона (може и 4 – те са си доста малки)
  • 2,3 скилидки чесън
  • зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • 2,3 дафинови листа
  • мащерка
  • клонка розмарин (или щипка сух)
  • кубче пилешки бульон
  • 1 ч.ч вода

За Гремолатата

  • връзка пресен магданоз
  • настърганата кора на един лимон
  • каперси (който обича)
  • сол
  • черен пипер

Ужасно ми харесва стила на Рамзи при представянето на рецептите. Нищо излишно – тази рецепта я изстрелва за по-малко от минута. И всичко изглежда лесно и божествено вкусно (и в този случай си е точно така).

В добре сгорещения зехтин се слагат предварително осолените и подправени медальони и се запържват така, че от всички страни да получат равномерен загар. Слагат се подправките – директно при месото, като чесъна само се пресова лекичко и така отива директно в тигана. Като се опекат от всички страни медальоните се слага топлия пилешки бульон (аз си стоплих водата, за да ми е по-лесно да го разтворя) и месото се оставя да попие и да се глазира, като се наглежда и обръща при необходимост един, два пъти. При печенето Рамзи оставя подправките да „почиват” върху месото докато е в тигана – и аз направих така.

Гремолатата, въпреки скептицизма ми, се оказа невероятно вкусна и особено подходяща за месото. Интересното е, че при нея не се използва никакво свързващо звено (олио или зехтин). Към нарязания на дребно магданоз се прибавя лимонената кора и каперсите, подправя се със сол и пипер на вкус, разбърква се и готово. Аз не сложих каперси поради липсата на такива в къщи, но и така салатата беше много добра.

Месото се държи в тигана докато сосът попие в месото и се редуцира почти напълно. Трябва да остане малко на дъното, за да се поднесе с него месото.

От съществено значение е да се използва телешко бон филе. Това е доста крехко месо и при този начин на обработка остава крехко и сочно. Принципно, при равни други условия, месото ще е леко „алангле”, така че ако някой го предпочита по-добре сготвено, е хубаво да си подбере по-тънки медальони.

Готовото месо се слага в чиния, отгоре се поръсва с гремолатата, от страни се прави кръгче със соса от печеното, добавя се малко зехтин около месото и … следва едно уникално преживяване.

Не знам коя от подправките точно придава сладникавия вкус на месото, но то е божествено. А съчетанието с пресния и свеж аромат на настърганата лимонова кора и пресния магданоз … олеле!...

Аз поднесох с брускети (франзели със зехтин, чесън, подправки и накълцани на ситно домати, запечени на фурна). Толкова много ни хареса, че няколко дена по-късно си направихме пак. Но един съвет от „патило” – не става толкова хубаво с друг вид телешко – бон филето си е бон филе.

12 коментара:

Еoc каза...

Прекрасна рецепта. Телешкото е любимото ми месо. Провери в магазина на Славчев-2000 на ул. Владайска, от страни на Министерство на земеделието, там има богат избор, пазаруваме месо от там вече 10 години. /в един безистен, до магазин за плодове и зеленчуци/

Maria каза...

Чудесна рецепта..само да си намеря медальони, нещо все немога да случа на телешко...обикновено нацелвам на телето прабаба му. :) Хубав уикенд ти желая!

Анонимен каза...

Уникална рецепта! Възхитена съм колко бързо и колко вкусно стана. Брускетите са страхотно допълнение!


:)

fasoncho каза...

Рецептата се получи чудесно, ще я пробваме пак с гости :)
Следващата ми цел е лимоновият пай, който също ми изглежда добро предизвикателство.

fasoncho каза...

Забравих да добавя, че гремолатата наистина изглежда не толкова атрактивна, колкото всъщност е!

fasoncho каза...

Забравих да добавя, че гремолатата наистина изглежда не толкова атрактивна, колкото всъщност е!

Ilio каза...

Радвам се, че се е получило добре. Поздрави!

Анонимен каза...

Eral is one of the the majority of classy in [URL=http://www.northfacetriclimate.org/#560]north face triclimate[/URL] industry. As a big famous brand throughout China, it is never a lot less renowned than Bosideng. having said that,because [URL=http://www.northfacetriclimate.org/#560]north face triclimate[/URL] has a shorter history because it is founded in 1997. Bosideng features advantages over Eral.most people only know Bosideng.

Анонимен каза...

3gKtc ghd hair straightener
oDgx michael kors handbags on sale
wHes ghd hair straighteners
4sLmg ugg uk
5nBmi ghd hair

Анонимен каза...

mJpc ghd hair straightener
yPjr ugg boots uk
pAkw michael kors sale
0nWrw GHD Australia
5aIvc burberry store
3cDjs bottes ugg
3gZuz ghd hair straighteners
0iHws louis vuitton bags
8wIwd michael kors purses
5jLli ghd hair products
0wKzi ugg sale
4rApa cheap nfl jerseys
0lOpe michael kors sale
9nZbb ghd france
2kKdj discount uggs

Анонимен каза...

uenvks order lexapro no prescription - order lexapro online http://www.lexaproonlinesales.com/#order-lexapro-online , [url=http://www.lexaproonlinesales.com/#purchase-lexapro ]purchase lexapro [/url]

Анонимен каза...

Hello There. I found your blog the use of msn. That is a very neatly written article.
I will make sure to bookmark it and come back to learn more of your useful info.
Thanks for the post. I will certainly comeback.


my web blog - le pliage longchamp

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...