Необходимите продукти
- 60 гр. масло
- 2 яйца
- 250 гр. захар
- 250гр. брашно
- 1/2 ч.л сол
- 2 пакетчета ванилия
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. индийско орехче
- 100гр. орехи
- 2 големи или 3 малки ябълки
Маслото разтопих на тих огън и пресипах в купата за месене. Добавих захарта и двете яйца. Реших да бъркам всичко с телта, защото не ми се търсеше миксера. След като се получи хомогенна смес, оставих настрана и се заех с ябълките. Принципно трябваше да са рендосани, но рендето, както вече казах, го нямаше никъде наоколо и затова реших да надробя ябълките на по - едри парчета, че да се усещат повече. Нарязах три (по-малки) зелени балвански ябълки на парчета (като картофите за мусака). Обърках ги хубаво с канелата и оставих настрана.
В брашното добавих бакпулвера, солта и ванилията; разбърках добре и добавих към яйцата и захарта. Получи се лепкаво тесто. Щипнах индийското орехче вътре, но наистина само щипка, че миналия път много силно се усещаше. Доразбърках. Добавих ябълките и натрошените на едро орехи и разсипах във формите за мъфини - до ръба на хартиената чашка.
Всичко отиде в предварително загрятата до 180 гр. фурна (на режим с вентилатор) за 20 минути.
Получиха се много добре. Нарязаните на едро ябълки омекнаха и предадоха на мъфините вкус и усещане като от ябълков щрудел. Всички колеги харесаха резултата. А след тяхното одобрение нямаше как да не постна рецептата.
5 коментара:
Хубава рецепта.Поздравления.Понеже говориш за вентилатор и моята фурна има само вентилатор и горен грил с вентилатор.Оставам с впечатление ,че когато пека на вентилатор ми се изсушава тестото и много не се надига/правих едни мъфини/Греша ли или има някакво обяснение?Благодаря .
Добър въпрос - честно казано нямам и на идея. Тази сутрин за първи път готвих на фурна с вентилатор. Наистина не се надигнаха много мъфините, но то тестото беше доста мокро, а и целите парчета ябълка... Но ако някой друг има практически опит - ще се радвам да сподели.
Хм, тези мъфини ми се стуват много добра идея за следващия петък :-)
Много вкусно звучи- непременно ще ги изпробвам :)
Публикуване на коментар