6.09.2009 г.

Ризото с манатарки

Когато си сам вкъщи, нямаш много стимул да готвиш. От друга страна, обаче, все нещо трябва да се яде, а когато в него има манатарки, това прави самотното ядене доста по-приятно. 

Необходими продукти (за 4 порции)

  • 1 ч.ч. ориз басмати
  • 2 с.л. масло
  • 2 манатарки
  • ½ глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 ч.ч. бульон от гъби
  • ¼ ч.л. куркума
  • настърган пармезан за поръсване
  • няколко листа салвия за украса

Лукът се нарязва на ситно, а чесънът се смачква. В тиган на умерена температура (тъй като маслото дими на много по-ниска температура от олиото) те се задушават за съвсем кратко с разтопеното масло, като след тях се добавя измития и отцеден ориз. При разбъркване от време на време, всичко се запържва за няколко минути.  
За да стане ризотото наистина хубаво, трябва бульонът да се добавя по малко, на умерен огън и едва след като изври, респективно бъде поета от ориза, предходната доза. Този вид ориз не поема много вода и не набъбва много, но все пак бульонът трябва да се добавя на малки части, като след първата оризът се поръсва и с куркумата (чието присъствие тук е единствено за цвят). Оризът би трябвало да стане готов за около 15-20 минути, ето защо на десетата минута добавете към него нарязаните на филийки манатарки. Аз лично използвах замразени цели манатарки, които оставих малко да се отпуснат, преди да нарежа. Ако се ползват замразени гъби, най-добре е да не се чака цялостното им размразяване, за да се нарежат, тъй като стават прекалено меки. След топлинната им обработка обаче това остава без значение. Естествено, прясната манатарка си остава много по-предпочитана. Самите гъби аз ги предпочитам по-едро нарязани, на филийки дебели всяко по около 7-8 мм, но според индивидуалния вкус могат да се нарежат и на по-тънки филийки или парчета.
След прибавянето им към ориза се продължава да се добавя по малко от бульона и, както стана дума, след още 5 до 10 минути всичко трябва да е готово. Не трябва да се прекалява с топлинната обработка, тъй като все пак този вид ориз може и да започне да се слепва при преваряване. 
При поднасянето аз лично изсипах всяка от порциите в купичка, която после обърнах върху широка чиния и поръсих с настърган пармезан. Най-отгоре се поставят листата от салвия, която много отива на ястия с гъби.


2 коментара:

ludmila slokoski каза...

всичко е чудесно, но ако позволите една забележка от мен - оризът басмати не е подходящ за приготвяне на ризото, най-добре е да се ползват сортове с едри и кръгли зърна, като най-добри са карнароли и арборио. Също така оризът не трябва да се мие преди топлинната обработка, за да не се загуби нишестето, което формира кремообразната консистенция на ризото :-). маслото може да се смеси с малко зехтин, а преди бульона чаша бяло вино е силно препоръчителна :-)станаха повече от една забележка, но се надявам да ме извините.

Peter Rashev каза...

Моят скромен опит да готвя ризото със скариди: http://bulpete.wordpress.com/2010/05/16/rizoto

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...