14.09.2009 г.

Талиателе "Примавера"

С тази рецепта аз приключвам серията с патладжанените изкушения за това лято. Още повече, че по лекарско предписание трябва да огранича този вкусен зеленчук в менюто си. Жалкото е, че го открих едва това лято и сега вече ми е забранен … за ядене, не за готвене, разбира се.

А за талятелите вдъхновението ми дойде от Деси. Тя е голям фен на италианската кухня и така сладко описа нейните спагети с тиквички и пармезан, че не устоях на изкушението да опитам и аз да се развихря по темата. Всъщност, „личният” почерк е в добавянето на малко повече зеленчуци, но идеята тук е подобна на супата минестроне – използва се зеленчук какъвто има в хладилника. А примавера - предполагам защото зеленчуците са пролетни, свежи и ароматни.


Необходимите продукти

  • ½ опаковка талиатели
  • 1 патладжан
  • 1 тиквичка
  • 1 гл. лук
  • 1 - 2 скилидки чесън
  • 1 зелена чушка
  • 1 червена чушка
  • ½ килограм домати (с чери домати ще е по-естетично)
  • 50-тина грама зелени маслини с бадем
  • пармезан за наръсване
  • зехтин
  • сол
  • пипер
  • босилек
  • мащерка
  • копър
  • чубрица

Хубавото на тази рецепта е, че освен че е безумно вкусна, е и много лесна. Да си призная – бях малко скептичен, че ще се получи добре, защото във всички рецепти зеленчуците се слагаха едновременно да се готвят и много се опасявах, че някои могат да останат недосготвени, но се оказа, че не съм бил прав да се притеснявам. Загряват се 1 - 2 с.л. зехтин в дълбок тиган и предварително нарязания зеленчук се изсипва едновременно. През това време талиателите си врат в подсолена вода, както си пише на указанието на опаковката, или както аз ги предпочитам, няколко минути повече. Хубаво би било доматите (ние си използвахме нормални поради липсата на чери), които ние нарязахме на четири, предварително да се обелят. Ние ги готвихме небелени и после извадихме ципите една по една колкото можахме. И това е вариант. На зеленчуците им трябват около 10-15 минути. Важното е да се разбъркват постоянно, за да омекнат равномерно.

Същественият момент в приготвянето се оказаха подправките. Като видях списъка им отново ме обхвана моя черен скептицизъм. Принципно, в списъка трябва да се добави и лавандула, но ние нямахме и понеже не знам какъв би бил резултата с лавандула, само я споменавам мимоходом. От останалите подправки с по три пръста – щип и в тигана. Ако пръстите на готвача са много тънки – по две щипки от всяка подправка. За солта и пипера – всеки според вкуса си. Принципно аз бих добавил зелените маслини при зеленчуците да се омешат вкусовете, но понеже Христина не обича, си ги добавих накрая само в моята чиния.

Ако бях сготвил талиателите тази седмица, щях да ги разбъркам в тигана със зеленчуците преди да поднеса – така поне готвят в „Кухнята на ада”, с което предаване се зомбирах цялата минала седмица. Но това се случи преди това, така че спагетите и върху тях примаверения зеленчуков сос. Пармезанът, макар и много вкусен, убеждавам се за пореден път, не е особено фотогеничен. Особено върху готвени домати. Ако ще поднасяте талиателите на гости – препоръчвам да го наръсите под соса или ако имате възможност – прясно настърган на люспи.

Хапва се с голяма вилица и голяма лъжица и, само подсказвам, една порция не стига!

Няма коментари:

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...