26.09.2009 г.

Мъфини с ябълки и орехи

Тази седмица "Кулинарният петък" се падна в ... събота :) Причината е, че при глазирането на лимоновия кекс (lemon bread) вчера попаднах на твърде кисели лимони и въпреки че на външен вид го докарах, киселият вкус дойде в повече. Поради това тази сутрин запретнах ръкави от ранни зори и се опитах да оползотворя продуктите, които имах под ръка. По план график снощи трябваше да мина през магазина за продукти, но се събирахме на раздумка с лондонската група, приказката ни се услади и окъсняхме значително. През магазина не минах, а понеже в момента (а сигурно още две седмици ще бъде) сме в процес на местене и всичко е или в старата квартира или в разни кашони и чанти - готвенето е голямо предизвикателство. Например тази сутрин по средата на готвенето осъзнах, че и идея нямам къде е рендето, но в интерес на истината така стана по-добре.

 

Необходимите продукти

  • 60 гр. масло
  • 2 яйца
  • 250 гр. захар
  • 250гр. брашно
  • 1/2 ч.л сол
  • 2 пакетчета ванилия
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/4 ч.л. индийско орехче
  • 100гр. орехи
  • 2 големи или 3 малки ябълки

 Вече се похвалих, че в новата кухня имам средна скара на фурната. Още не мога да и се нарадвам! А фурната е и вентилаторна, така че още от снощи тръпнех от нетърпение да опитам да направя мъфини, които няма да загорят или които няма да се наложи да готвя с акробатики.

Маслото разтопих на тих огън и пресипах в купата за месене. Добавих захарта и двете яйца. Реших да бъркам всичко с телта, защото не ми се търсеше миксера. След като се получи хомогенна смес, оставих настрана и се заех с ябълките. Принципно трябваше да са рендосани, но рендето, както вече казах, го нямаше никъде наоколо и затова реших да надробя ябълките на по - едри парчета, че да се усещат повече. Нарязах три (по-малки) зелени балвански ябълки на парчета (като картофите за мусака). Обърках ги хубаво с канелата и оставих настрана.

В брашното добавих бакпулвера, солта и ванилията; разбърках добре и добавих към яйцата и захарта. Получи се лепкаво тесто. Щипнах индийското орехче вътре, но наистина само щипка, че миналия път много силно се усещаше. Доразбърках. Добавих ябълките и натрошените на едро орехи и разсипах във формите за мъфини - до ръба на хартиената чашка.

Всичко отиде в предварително загрятата до 180 гр. фурна (на режим с вентилатор) за 20 минути.

Получиха се много добре. Нарязаните на едро ябълки омекнаха и предадоха на мъфините вкус и усещане като от ябълков щрудел. Всички колеги харесаха резултата. А след тяхното одобрение нямаше как да не постна рецептата.

5 коментара:

Dani каза...

Хубава рецепта.Поздравления.Понеже говориш за вентилатор и моята фурна има само вентилатор и горен грил с вентилатор.Оставам с впечатление ,че когато пека на вентилатор ми се изсушава тестото и много не се надига/правих едни мъфини/Греша ли или има някакво обяснение?Благодаря .

Ilio каза...

Добър въпрос - честно казано нямам и на идея. Тази сутрин за първи път готвих на фурна с вентилатор. Наистина не се надигнаха много мъфините, но то тестото беше доста мокро, а и целите парчета ябълка... Но ако някой друг има практически опит - ще се радвам да сподели.

Иван Т. каза...

Хм, тези мъфини ми се стуват много добра идея за следващия петък :-)

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...

Много вкусно звучи- непременно ще ги изпробвам :)

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...