3.05.2010 г.

Погачи за първа среща с Борис

Борис е най-новото попълнение в "клана" Димитрови. Първородният син на брат ми си пое за първи път глътка въздух на 25 март (Благовещение), а вчера за първи път "посреща" гости. Както си му е реда, отидохме с дарове и добро настроение, а аз като най-голям ентусиаст и страстен почитател на месенето и втасването, запретнах ръкави и му завъртях една медена и една болярска питка - медената, за да му е сладък животът и да му върви по мед и масло, а болярска - щото е от болярски род - да расте силен и богат - както на пари, така и на човечност. Той се прояви мъжки и през по-голямата част от празненството кротко придремва. Желая му още веднъж да е жив и здрав и да расте щастливо дете и да порасне достоен и уважаван мъж.


МЕДЕНА ПИТКА
За медената питка използвах рецетата за кравайчета от "Храна за мой'те канибали". През февруари, докато се възстановявах от операцията, приготвих на Христина тези сусамени изкушения и направо си облизахме пръстите.

Необходимите продукти (за около 18 кравайчета или 2 питки)
за закваската:
  • 1 пакетче суха мая (на Йоткер)
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 50 мл. топла вода
  • 50 гр. брашно
за тестото:
  • 4 с. л. захар или 3 с.л. мед
  • 70 мл. разтопено масло (или олио)
  • 300 мл. прясно мляко
  • брашно – около 500-550гр.
за поръска:
  • 3 с.л. мед /или захар/
  • 200-250 гр сусам
  • сурови белени слънчогледови и тиквени семки

Хубаво е да се провери дали маята е жива. Това се прави най-добре като маята се сложи в четвърт чаша топла вода заедно с лъжица захар. Ако шупне до няколко минути, значи всичко е наред. В случая първо се прави закваска от топла вода, захар, сол и брашно и мая и се оставя да се активира. Съставките за закваската се разбиват добре с лъжица на кашичка, в чаша покриват се с кърпа и се оставят да шупнат за десетина минути.
Тестото се замесва като в брашното се сложи шупналата закваска, захарта, разтопеното масло и затопленото прясно мляко. Според мен, количеството брашно в случая е доста ориентировъчно. Идеята е накрая да се получи меко, еластично тесто, което да не лепне... много. Покрива се с кърпа и се оставя настрани на топло място да удвои размера си. Понеже е захарно тесто - надигането става малко по-бавно.
Когато тестото се надигне, се разтварят две-три лъжици мед в половин чаша топла вода. За питката, преди да започна да подлеждам тестото в тавата наръсих дъното й със сусам . Самото тесто се прави на фитили, изтънява се смежду дланите, потапя се в медената вода (добре да се омокри) и се нарежда на "S"-чета във формата на слънце в тавата по подобие на погачата "Слънце" на Ева Тонева. На долния край на "S"-четата сложих по едно топче за уплътняване, а в средата на питката едно по-голямо за център. Украсата със семките беше изцяло дело на Христина. Хубавото е, че ако човек има желание, търпение и по-тънки пръсти, може да направи чудеса.
Ако се правят кравайчета, в отделна чиния се изсипва сусам, фитилите от тесто след потапянето в медената вода се правят на кравайчета и се овалват в сусама - да се олепи добре. Кравайчетата се пекат на хартия за печене.
Интересно при това тесто (меденото) е начинът на печене. За разлика от стандартните питки, наредената питка или кравайчетата не се оставят да втасат втори път, а се слагат в студена фурна, която се включва на 100 градуса. През десет минути градусите на печене се увеличават с 10 и така докато стигнат 180. По този начин тестото втасва за втори път във фурната докато се опича. Пече се дълго - поне час и двайсетина минути, докато леко порозовее. Като извадих питката, я наръсих още веднъж с медената вода и я оставих под кърпа за 15-20 минути, след което я извадих от тавата и я оставих да изстива върху кърпа. Трябва да отбележа, че понеже тестото е сладко, имах малък проблем с отлепянето на питката от тавата въпреки, че използвах такава с незалепващо покритие. Може би би било добре, ако тавата е обикновена, да се покрие плътно с хартия за печене и върху хартията да се нареди питката.



БОЛЯРСКА ПИТКА
На тази питка попаднах във форума на БГ.Мама, докато търсех идеи за погачата на малкия Борис. Впечатли ме многообразието на продуктите и колко щедра питка всъщност е това. Да не пропускаме, че като един болярин се поддадох малко и на градската си гордост... И не съжалявам - питката е страхотна.




Необходимите продукти
  • 1/2 ч. ч. зехтин или олио (аз използвах олио от гроздови семена),
  • около 1 кг. брашно
  • 4 бр. яйца
  • 1 с. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • 1 пакет суха мая (аз сложих едно кубче свежа)
  • 400 мл. хладко мляко (или вода)
  • 1/4 ч. л. сода разбита в
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 100 гр. препържено масло (или само масло)

Първо сложих содата да шупне в млякото, а кубчето мая в топла вода с лъжица захар. В брашното направих кладенче и вътре сипах олиото, киселото мляко със содата, шупналата мая, солта, млякото и яйцата, като единият жълтък се отделих за намазване на питката.
Замесих меко тесто и го оставих да престои около 15-тина минути завито в мокра кърпа. Идеята тук е да се отпусне тестото, а не да втаса.
След това разточих колкото можах широка тънка кора от тестото и я намазах щедро с препърженото масло (просто масло, което запържих в тиган за овкусяване). Разточих още една и я сложих върху първата. Отново я намазах, този път до половината и двете кори прегънах наполовина (идеята е да се получат четири кори една върху друга, разделени с масло. От тук насетне се оставих на въображението. Разточените кори нарязах на триъгълничета и навих на листенца (от широката към тясната част) и наредих по края на тавата. Повторих същото упражнение за втория ред листа на слънчевата пита. За центъра една разточена и намаслена кора я прегънах на две, а после я навих на руло и нарязах на криви пънчета, които наредих с острите листа нагоре като пъпка. Преплетох, с активната помощ на Христина, една плитка между първия кръг листа и втория и доукрасих с топчета тесто, където реших, че има нужда.
В оригиналната рецепта тестото се разточва на кори, които се намазват с маслото и се наслагват една върху друга, завиват се на руло и се усукват на охлюв.
Независимо как си наредите питката - правите го в намаслена тава и я оставяте още веднъж да втаса. Като удвои обема си, питката се намазва с жълтък, който е разбит с малко олио и се пече в предварително загрята фурна на 210 градуса. Пече се около 25-30 мин,. като фурната накрая се намалява на 150-170градуса. Като се извади питката, се напръсква с вода и се завива с кърпа.
Питката е много вкусна и колкото повече стои, толкова по-хубава става. Знам, понеже с тези продукти направих две и едната остана за нас.

9 коментара:

Еoc каза...

Страхотни пити за прекрасен повод! Да е жив и здрав младежа и да радва много семейството си!

di_ani каза...

Прекрасни печива!
Да расте налкия Борис здрав и силен, роден на такъв светъл ден 25 март - Благовещение! Щастие за цялото семейство.

Краси каза...

Дошъл е с блага вест...дано и все така благ да бъде живота му!

Чудесни пити!

Усмихнат ден!
Краси

Dimitrana S. каза...

Хей.. да ви е жив и здрав Борис! В прекрасен ден се е родил!

Погачата е разкошна.. много умилно чувство ме обхваща при вида на такива пухкави, препечени, дъхави, обредни погачи!

Поздрави сърдечни и благопожелания за здраве и щастие към теб, Илияне и близките ти хора :-)

Nanita каза...

Чудесни питки по страхотен повод!
Много здраве и късмет желая на малкия Борис!
Весели празници!

Unknown каза...

Малкият Борис се е родил щастливец, обграден с толкова любов! Ние българите, имаме чудесен обичай да правим погачи, когато искаме да покажем нашите чуства. Много красиви са станали! Здраве и щастие!

Monica каза...

Complimenti....!Wonderful....!

рали каза...

Най-специалното в тези погачи е поводът. Пожелавам ти всяко добро, и всяка добра мисъл, която отправяш и раздаваш да се връщат щедро към теб и семейството ти!

Станимира каза...

прекрасни са тези пити! коя от коя по-хубави. поздрави!

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...