Италианците продължават да ме удивляват и вдъхновяват с кулинарното си въображение, дързост и традиции, но най-вече с това, че за разлика от нас българите, чиято кулинарна история, поради една или друга причина, свързва храната почти единствено с оцеляването, умеят чрез храната да дадат израз на щастието, радостта и удоволствието от живота. Тази рецепта, макар и изключително проста, е поредното доказателство за това. Честно казано, много се учудих, че този вид ястие си има име (а то се оказа, че и подвидове си имало), но ето, че докато аз си мислех, че съм открил топлата вода, римляните открили СПА-то ;) Моята идея всъщност бе да оползотворя каквото има в хладилника преди да тръгнем за Търново за празниците, а на подсказката за подобна закуска бях попаднал преди време в един от любимите ми кулинарни сайтове Smitten Kitchen.
Докато приготвях бързата закуска си мислех да я нарека нещо от рода на хлебна пица, или мързелива пица или дори солен хлебен пудинг - което са доста добри описания за това, което се получи като резултат, но както казах по-горе, оказа се, че това си е вид ястие отдавна измислено и популяризирано от италианците. Идеи и комбинации за продуктите в една страта има много (в зависимост от въображението и смелостта на готвача), но аз предпочетох нещо по-класическо като за първо готвене.
Необходимите продукти
- няколко филии студен хляб (10-тина)
- 6-7 яйца
- 60 мл. прясно мляко
- 100 гр. обезсолено сирене
- 1 чушка
- 2 средни домата
- колбас (по желание)
- лют червен пипер
- шарена сол
- 150 гр. кашкавал
Хлябът се нарязва на хапки, чушката и доматите на кубчета, колбасът на дребно, а сиренето се натрошава. Всичко се смесва в тавата за печене, поръсва се с подправките (сол не съм слагал, заради сиренето и кашкавала), залива се с разбитите с млякото яйца и се поръсва с кашкавала. Добре е да се разбърка, така че хлябът да попие добре от яйчената смес. Пече се на 190-200 градуса за около 30-тина минути или докато кашкавалът хване приятна за окото и подканяща небцето коричка.
Хубаво е преди поднасяне да се остави за около 7-8 минутки да се стегне (а не като нас - юруш на маслините), за да може презентацията да е по-стилна. Невероятно лесна и вкусна закуска за... поне четирима души. Ние закусихме, а после и обядвахме със стратата. С една зелена салатка с репички е идеален обяд за неочаквани гости.
2 коментара:
Много хубаво, лесно, бързо и апетитно предложение!
Изглежда много вкусно, ще пробвам рецептата (много обичам италианската кухня) :)
Публикуване на коментар