Зеленото е особено актуално през пролетта. Дори и в нашата къща. Напоследък Христина редовно ме тъпче със салата и зеленчуци и нещо ми се струва, че ушите ми взеха леееко да се изострят, но пък си повтарям, че е полезно. Наскоро балванчани ни бяха на гости - за първи път и тримата едновременно, и покрай консервите и компотите, които донесоха, споделиха с нас и от първите зелении от тяхната градина. Салатате изчезнаха още на втория ден (барабар с охлювчетата, които се бяха сгушили в листата им), но лапада (лопуша по нашенски) нещо се залежа в хладилника. Е, залежа, залежа - четири дена, но все пак изостана. И понеже Христина отдавна ме ръчка за онези "зелените" курабии, снощи, след като напазарувахме и докато пангасиусът се печеше във фурната за вечеря, набързо изимпровизирах още една вариация по вече любимата тема.
Необходимите продукти
- 1 чаена чаша (200 мл.) пълнозърнесто брашно
- 30 мл. ленено олио (или масло)
- 1 яйце
- 1 сварено яйце
- 125 гр. крема сирене (или по 60 гр. крема сирене и обикновено сирене)
- 3/4 чаена чаша бланширан лапад ( една връзка)
- 2 с.л. тиквени семки (сурови)
- 2 с.л. ленено семе
- 2 с.л. кисело мляко
- 1 с.л. овесени ядки (фини)
- щипка сода бикарбонат
- 1 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
Приготвянето е особено лесно - идеята е всичко да се смеси до получаването на меко тесто. Ето как процедирах аз. В киселото мляко сложих содата да шупне. Натроших тиквените семки и ги сложих с ленените на дъното на купата. Добавих сиренето, овесените ядки и суровото яйце и разбърках добре. Добавих и киселото мляко със содата, лененото олио, бланширания и наситнен лапад, а свареното яйце настъргах. Бакпулвера, солта и брашното смесих отделно и лека полека добавих към "мократа" смес. Добре разбърках с лъжицата и доколкото успях, оформих от готовото тесто средни по размер курабии върху покритата с хартия за печене тава. Пекох 20 мин на 190 гр. и готовите курабийки оставих да изстинат върху покривчица.
Особеното при тези курабии е, че подхване ли ги човек, трудно спира. Независимо дали преди това е вечерял или не, за това е най-добре да се консумират за закуска. С нея е разрешено да се прекалява. Нали така?...
Особеното при тези курабии е, че подхване ли ги човек, трудно спира. Независимо дали преди това е вечерял или не, за това е най-добре да се консумират за закуска. С нея е разрешено да се прекалява. Нали така?...
4 коментара:
Да ви е живо и здраво бебчето!
питките са страхотни, много ми допаднаха!
Най-силно обаче ме привлече тази украса дето си направила на питката за бебчо!
Поздравления!!!
Оо, а аз ще ставам кръстница на едно сладко момиченче, което се роди през февруари и търся погачи, подходящи за случая! Сега ще разуча и твоите.
Лека седмица
Вкусно предложение са тези зелени курабии!
Обаче.. хм, коментарът ми бе всъщност към поста с погачата.
Мястото на коментарите обърква явно не само мен :-)
пп. Извини ме.
Публикуване на коментар