30.04.2010 г.

Курабии с лапад

Зеленото е особено актуално през пролетта. Дори и в нашата къща. Напоследък Христина редовно ме тъпче със салата и зеленчуци и нещо ми се струва, че ушите ми взеха леееко да се изострят, но пък си повтарям, че е полезно. Наскоро балванчани ни бяха на гости - за първи път и тримата едновременно, и покрай консервите и компотите, които донесоха, споделиха с нас и от първите зелении от тяхната градина. Салатате изчезнаха още на втория ден (барабар с охлювчетата, които се бяха сгушили в листата им), но лапада (лопуша по нашенски) нещо се залежа в хладилника. Е, залежа, залежа - четири дена, но все пак изостана. И понеже Христина отдавна ме ръчка за онези "зелените" курабии, снощи, след като напазарувахме и докато пангасиусът се печеше във фурната за вечеря, набързо изимпровизирах още една вариация по вече любимата тема.


Необходимите продукти
  • 1 чаена чаша (200 мл.) пълнозърнесто брашно
  • 30 мл. ленено олио (или масло)
  • 1 яйце
  • 1 сварено яйце
  • 125 гр. крема сирене (или по 60 гр. крема сирене и обикновено сирене)
  • 3/4 чаена чаша бланширан лапад ( една връзка)
  • 2 с.л. тиквени семки (сурови)
  • 2 с.л. ленено семе
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 1 с.л. овесени ядки (фини)
  • щипка сода бикарбонат
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
Приготвянето е особено лесно - идеята е всичко да се смеси до получаването на меко тесто. Ето как процедирах аз. В киселото мляко сложих содата да шупне. Натроших тиквените семки и ги сложих с ленените на дъното на купата. Добавих сиренето, овесените ядки и суровото яйце и разбърках добре. Добавих и киселото мляко със содата, лененото олио, бланширания и наситнен лапад, а свареното яйце настъргах. Бакпулвера, солта и брашното смесих отделно и лека полека добавих към "мократа" смес. Добре разбърках с лъжицата и доколкото успях, оформих от готовото тесто средни по размер курабии върху покритата с хартия за печене тава. Пекох 20 мин на 190 гр. и готовите курабийки оставих да изстинат върху покривчица.
Особеното при тези курабии е, че подхване ли ги човек, трудно спира. Независимо дали преди това е вечерял или не, за това е най-добре да се консумират за закуска. С нея е разрешено да се прекалява. Нали така?...



4 коментара:

Maria Miteva-Christou каза...

Да ви е живо и здраво бебчето!
питките са страхотни, много ми допаднаха!
Най-силно обаче ме привлече тази украса дето си направила на питката за бебчо!
Поздравления!!!

Rayna каза...

Оо, а аз ще ставам кръстница на едно сладко момиченче, което се роди през февруари и търся погачи, подходящи за случая! Сега ще разуча и твоите.
Лека седмица

Dimitrana S. каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Dimitrana S. каза...

Вкусно предложение са тези зелени курабии!

Обаче.. хм, коментарът ми бе всъщност към поста с погачата.
Мястото на коментарите обърква явно не само мен :-)

пп. Извини ме.

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...