15.03.2010 г.

Свински ребра с цитрусов карамел

Мисля, че ако се даде възможност на хората да избират – печени свински ребърца или салата от моркови, повечето ще изберат.... ребрата. Лично аз предпочитам двете заедно. Разбира се, печеното месце с топъл хляб е една от онези радости в живота, които се плащат скъпо, но без които не може, същият този живот да се оцени по достойнство. Но пък не всичко е небце (това не мога да повярвам, че го казвам аз) и ако ще са ребра, поне се опитвам „грехът” да е наполовина и вместо пържени картофи и топла питка – поднасям със салата от моркови (ако има и ряпа). Тази рецепта е отново от „Гответе с мен” и с нея (към този момент) се изчерпват рецептите за печени ребра. Не знам за вас, но на мен много ми допада, когато ми се прияде нещичко, да имам няколко варианта за избор. Е, вече в сайта има три рецепти за ребърца.

Необходими продукти:

  • 3, 4 скилидки чесън
  • 1 клонка розмарин (или 1 ч.л. сух)
  • 1 дафинов лист
  • 1-2 с л зехтин
  • 30 гр. масло
  • сок от 1 портокал
  • сок от 1/2 лимон
  • 2-3 с л мед
  • сол
  • черен пипер
  • 1,2 – 1,5 кг. свински ребра (или 500 гр. шарено свинско месо, пилешки бутчета, пуйка и т.н)

Рецептата може да се приготви както с ребра, така и с голямо парче месо. Ние, като любители на кокалите, си я приготвихме с ребърца и ни беше много вкусно.

Първо, добре измих месото и колкото можах обрах видимите сланинки. Посипах със сол и черен пипер и оставих да се изцеди в голяма чиния.

В достатъчно голям тиган (аз използвах най-големия от серията Индженио) сложих бучката масло да се разтопи и към него добавих зехтина. Когато се загряха, добавих розмарина, дафиновия рист, няколко раздробени зърна черен пипер и нарязаните на половинки скилидки чесън. Всичко се запържи до цвят на среден огън, след което извадих дафиновия рист и чесъна настрана. Ако използвате клонка розмарин, изваждате и нея (понеже аз използвах сух, го оставих да се запече по коричката на месото).

Засилих „огъня” и сложих ребрата както са си цели първо с месото надолу. След като коричката стана хрупкава и започна да причинява несъзнателно слюноотделяне, обърнах месото и запържих и от другата страна. Пуснах фурната да се загрява на 220С.

Обърнах отново ребрата, така че да са с месото нагоре и ги сложих във фурната. През това време се заех с глазурата. Смесих портокаловия сок с лимоновия, добавих меда (по желание може да се добави и малко настържана кора от лимон). Сложих щипка черен пипер и много се колебах за лют червен пипер, но си го спестих.

Сложих сместа в една касерола и редуцирах на среден към силен огън на котлона. Идеята е сосът да започне да се карамелизира.

Когато реших, че сосът е готов, залях месото и го оставих да се доопече във фурната – общо около 30-тина минути.

В оригиналната рецепта месото се поднася с предварително запържените чесънчета, но на мен лично комбинацията не ми допадна.

4 коментара:

Lulu каза...

Звучи невероятно вкусно! Мисля да зарадвам половинката с тази рецепта:)

Didi Bunova каза...

"...спасителен спомен, в който да потънеш..." - много ми хареса.
Поздравления за хубавия постинг!
Харесвам рецепти с душа.

Анонимен каза...

Това е нещо божественно!Много Ви благодаря!Облизахме си пръстите.

Ilio каза...

Много се радвам, че ви е харесало! Поздрави!

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...