Необходими продукти:
- 3, 4 скилидки чесън
- 1 клонка розмарин (или 1 ч.л. сух)
- 1 дафинов лист
- 1-2 с л зехтин
- 30 гр. масло
- сок от 1 портокал
- сок от 1/2 лимон
- 2-3 с л мед
- сол
- черен пипер
- 1,2 – 1,5 кг. свински ребра (или 500 гр. шарено свинско месо, пилешки бутчета, пуйка и т.н)
Рецептата може да се приготви както с ребра, така и с голямо парче месо. Ние, като любители на кокалите, си я приготвихме с ребърца и ни беше много вкусно.
Първо, добре измих месото и колкото можах обрах видимите сланинки. Посипах със сол и черен пипер и оставих да се изцеди в голяма чиния.
В достатъчно голям тиган (аз използвах най-големия от серията Индженио) сложих бучката масло да се разтопи и към него добавих зехтина. Когато се загряха, добавих розмарина, дафиновия рист, няколко раздробени зърна черен пипер и нарязаните на половинки скилидки чесън. Всичко се запържи до цвят на среден огън, след което извадих дафиновия рист и чесъна настрана. Ако използвате клонка розмарин, изваждате и нея (понеже аз използвах сух, го оставих да се запече по коричката на месото).
Засилих „огъня” и сложих ребрата както са си цели първо с месото надолу. След като коричката стана хрупкава и започна да причинява несъзнателно слюноотделяне, обърнах месото и запържих и от другата страна. Пуснах фурната да се загрява на 220С.
Обърнах отново ребрата, така че да са с месото нагоре и ги сложих във фурната. През това време се заех с глазурата. Смесих портокаловия сок с лимоновия, добавих меда (по желание може да се добави и малко настържана кора от лимон). Сложих щипка черен пипер и много се колебах за лют червен пипер, но си го спестих.
Сложих сместа в една касерола и редуцирах на среден към силен огън на котлона. Идеята е сосът да започне да се карамелизира.
Когато реших, че сосът е готов, залях месото и го оставих да се доопече във фурната – общо около 30-тина минути.
В оригиналната рецепта месото се поднася с предварително запържените чесънчета, но на мен лично комбинацията не ми допадна.
4 коментара:
Звучи невероятно вкусно! Мисля да зарадвам половинката с тази рецепта:)
"...спасителен спомен, в който да потънеш..." - много ми хареса.
Поздравления за хубавия постинг!
Харесвам рецепти с душа.
Това е нещо божественно!Много Ви благодаря!Облизахме си пръстите.
Много се радвам, че ви е харесало! Поздрави!
Публикуване на коментар