14.03.2010 г.

ЗДРАВОСЛОВНИ "пържени" картофи

Да, да няма такъв филм като "здравословни" пържени картофи, но именно като такива ги рекламираха в рецептата, на която попадна Христина вчера! И понеже си падаме по здравословните неща (хаха), веднага си ги направихме за "опитно поле" (както казваше брат ми на времето). Рецептата освен лесна, се оказа и невероятно вкусна и определено ще влезе в "златния фонд" на семейство "Димитрови", наред с "надупените" картофи и картофите на ветрило.

Необходимите продукти:
  • 1 и 1/2 с.л. зехтин (олио) (ако тавата е незалепваща и 1 лъжица ще стигне)
  • не повече от 1 кг. картофи
  • 2 яйчени белтъка
  • сол и черен пипер на вкус
  • балканска шарена сол и чубрица (за поръсване)
Приготвянето е изключително лесно. Като начало е добре да се включи фурната (на 200 градуса) да загрява заедно с намазнената тава. След това следва беленето на картофи и нарязването им на пръчици. Предполагам всеки си има техника за това - ние първо ги нарязваме на филии с дебелина около 0,5 см и после на пръчици. Нарязаните картофи се подсушават и се оставят за минутка- две настрани.
Белтъците хубаво се разбиват на пяна. Използвах телта, за да ги разбия и останах искрено учуден колко лесно стана (мързеше ме да разопаковам миксера).
След това картофите хубаво се разбъркват с бухналите белтъци и се нареждат върху вече сгорещената тава така, че по възможност да не се опират много много. На нас това с допирането не ни се получи особено, а и послепнали картофките бяха чудесни.
Печенето ни отне около 30-35 мин. Като извадихме поръсихме със сол, черен пипер и останалите подправки. Ако не ви мързи и си направите едни бързи задушени зеленчуци (моркови, броколи и брюкселско зеле) и един бърз сос бешамел - здравословният съботен обяд е налице!

6 коментара:

Dani каза...

Прекрасно изглеждат :)

Ирина каза...

Изглежда ужасно вкусно!!! :)

Между другото, поздравления за публикацията в сп. Меню :-)

Lulu каза...

Голямата ми щерка е страшен картофоядец! Мисля, че тази рецепта е създадена за нея:)

здраве каза...

Суупер са тези картофи!

Анонимен каза...

Получиха се просто печени разкашкани картофи с белтък. Тези сайтове щяха да са много по-полезни, ако четяхме коментари от хора, които са пробвали рецептата, а не се изказват хипотетично.

Анонимен каза...

защо ли не прочетох коментарите... Не става така. Всичко е лъжа.

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...