Кулинарните петъци се оказаха нелоша идея; колегите ги одобриха, накараха ме да поразмърдам въображението си и най-вече ми доставиха двойно удоволствие - от една страна да готвя, а от друга да получа обратна информация от читателите на блога дали одобряват идеите, които споделям с тях.
За този петък първоначално имах идеята да приготвя кошнички с карамелизиран лук, но понеже след миналоседмичните банички с къри пиле Ина се оплака, че не сме помислили за вегетарианците, реших да се реванширам като повторя баничките, но този път с вегетариански пълнеж.
За този петък първоначално имах идеята да приготвя кошнички с карамелизиран лук, но понеже след миналоседмичните банички с къри пиле Ина се оплака, че не сме помислили за вегетарианците, реших да се реванширам като повторя баничките, но този път с вегетариански пълнеж.
Търсенето на идеи за пълнежа не беше дълго – вдъхновението дойде от домашните рулца в последния брой на „Бон Апети” с малко лично допълнение, разбира се.
Необходимите продукти:
Необходимите продукти:
- ½ консерва маслен боб (коло 200 - 250 гр.)
- 1/2 пакет готови точени кори
- 100 гр. сирене
- 1 глава лук
- 2 червени чушки (но може и една зелена и една червена)
- 1 яйце
- сол
- ½ ч.л. джоджен
- ч. пипер
- зехтин за намазване на корите
- сурови слънчогледови семки и сусам за поръсване
Чушките нарязах на дребно, а лука наситних. Заедно ги прехвърлих със сгорещения в тигана зехтин с щипка сол да омекват и да добият цвят. След две - три разбърквания добавих боба заедно с водата от консервата, добавих джоджена и готвих докато течността не се изпари. Спрях печката и плънката да почива докато приготвя корите.
За тях процедирах като при баничките с къри пиле – по три листа, всеки намазан със зехтин, един върху друг и нарязани на 12 малки квадрата. Сиренето натрошено на дребно отиде при отпочиналата плънка и добре се хомогенизира след внимателно разбъркване. В момент на фриволно поведение поръсих от суровите семки и в плънката – да има. После Иван одобри хрупките в пълнежа.
Пълненето – по лъжица от сместта във всяка баничка или колкото поеме. Навих баничките и ги залепих с разбитото яйце.
Наредените в тавата за печене банички намазах с четката със зехтин и поръсих със суровия слънчоглед и сусама. Печката, предварително сгорещена до 200 гадуса, пое баничките и за 10-тина минути бяха готови за вадене. Емпиричният опит показа, че баничките са по-вкусни студени отколкото топли.
И макар Симо да обяви комбинацията – боб в баничка за кулинарно кощунство – ако имаше повече, мисля че нямаше да откаже.
А да, оказа се, че този петък Ина не беше на работа, така че – Ина - специално за теб!.. Добър апетит!
За тях процедирах като при баничките с къри пиле – по три листа, всеки намазан със зехтин, един върху друг и нарязани на 12 малки квадрата. Сиренето натрошено на дребно отиде при отпочиналата плънка и добре се хомогенизира след внимателно разбъркване. В момент на фриволно поведение поръсих от суровите семки и в плънката – да има. После Иван одобри хрупките в пълнежа.
Пълненето – по лъжица от сместта във всяка баничка или колкото поеме. Навих баничките и ги залепих с разбитото яйце.
Наредените в тавата за печене банички намазах с четката със зехтин и поръсих със суровия слънчоглед и сусама. Печката, предварително сгорещена до 200 гадуса, пое баничките и за 10-тина минути бяха готови за вадене. Емпиричният опит показа, че баничките са по-вкусни студени отколкото топли.
И макар Симо да обяви комбинацията – боб в баничка за кулинарно кощунство – ако имаше повече, мисля че нямаше да откаже.
А да, оказа се, че този петък Ина не беше на работа, така че – Ина - специално за теб!.. Добър апетит!
5 коментара:
Много хубава рецепта!
Ето какво ще приготвя, ако трябва да е характерно българско :-)
Благодаря за хубавите думи.
Много приятен за четене блог с много вкусни идеи, които в най-скоро време ще изпробвам :о)
Благодаря за един интересен блог
Hello. And Bye.
Публикуване на коментар