2.09.2009 г.

Лятна яхния с патладжани

Някои наистина интересни открития са се случили поради … грешка. Или както ме „успокои” Христина: „Не можеш да имаш само кулинарни страсти, трябва от време на време да имаш и падения”. Едно такова падение, преди седмица, но всъщност с вкусен край, се оказа опита ми да сготвя тиквени рулца с плънка от патладжани (нали цяло лято сме на вълна патладжани). Опитвах се да импровизирам вариация на идеята за тиквените рулца с картофено пюре от сайта на сп. Меню, но след сигурно половин час печене на тиквички и висене над чушкопека (за печенето на патладжаните) и после още печене във фурната на рулцата… общо взето не се получи нищо.

Драмата беше голяма, а похабеният материал – твърде много и твърде ценен. След жалкия опит останаха само два патладжана, три чушки и половината от доматения сос. Честно казано това дори не беше готвене, а просто – оползотворяване на остатъци.


Необходимите продукти:

  • 2 патладжана
  • 2 чушки
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л зехтин
  • ½ връзка магданоз
  • сол

За доматения сос

  • 1 кг. домати
  • 1 или 2 скилидки чесън
  • 50 мл. бяло вино
  • 1 с.л. масло (или зехтин)
  • 1 ч.л захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л риган
  • черен пипер на вкус

Готвенето се свежда до голяма степен до приготвянето на доматения сос. Предварителната подготовка включва нарязване на скилидките чесън на дребно, а на доматите, предварително обелени, на кубчета. Ние сме много привилегировани това лято, защото доматите, които майката на Христина ни дава от Балван, са просто невероятни. Много сладки и лесно се белят без изобщо да се налага да ги топвам в гореща вода. Иначе правилото нали го знаете – цепват се на кръст, топват се в гореща и веднага в студена и вече са лесни за белене.

Чесъна запържих в маслото за по-малко от минута и добавих бялото вино. Оставих да се редуцира за около 5 минути и после добавих доматите. Лъжичка захар, лъжичка сол – и на тих огън поне 20-тина минути. Малко преди да се свали, се добавя ригана. Този доматен сос ни е любим в къщи. Идеален е като допълнение за пилешко или за спагети. Принципно към него се добавят и маслини (с бадем или чушка) нарязани на кръгчета, но понеже Христина не яде маслини, рядко си доставям това удоволствие.

Докато сосът къкреше и се сгъстяваше, Христина майсторски опече една тава патладжани и чушки. Аз през това време съсипах един килограм тиквички, но това е друга тема. Иначе, ако нямате чушкопек, печенето на патладжаните и чушките става по следната технология – набучвате на няколко места измития патладжан, обвивате го във фолио за печене и в сгорещената фурна за 20-тина минути. Чушките също, но без да ги дупчите.

Наситних на дребно магданоза, другите две скилидки чесън, добавих сол и зехтин, а изпечените вкусотии ги обели и наряза на дребно Христина, защото е с по-висок праг на болка, а те пареха, та се не траеше. За да съм честен, ще си призная, че всичко по-горе трябваше да е плънка за тиквичките, така че го приготвихме отделно и едва накрая като се видя, че тази работа с тиквичките няма да я бъде, го смесих с доматения сос от чиста проба отчаяние.

Получи се нещо невероятно вкусно. Следващия път обаче като готвя лятната яхния, ще прибавя чушките, патладжана, чесъна и магданоза към доматения сос малко преди да го сваля от огъня и след като съм сложил вече ригана. Мисля, че ако постоят една минута всичките продукти заедно на огъня, вкусовете още по-добре ще се комбинират.

Та така, за грешките и паденията. Макар тиквичките да бяха пълен провал – рецептата за лятната яхния ще си остане в семейния ни „златен фонд”. Толкова сладко, сладко си я изядохме с бързата „градска” питка и маринованото сирене, че чак ушите ни плющяха.

А ето накратко и рецептата за маринованите сиренца, която взаимствах от последния брой на Бон Апети.

Необходимите продукти:

200 гр. сирене (бяло краве, по-твърдичко)
200 мл. зехтин (студено пресован)
2 скилидки чесън
риган, босилек или мащерка

Чесънът се наситнява и се слага на дъното на буркан или дълбока купа, сиренето се нарязва на кубчета и се слага върху чесъна. Поръсва се с подправките по избор и се залива със зехтина. Оставя се поне една вечер в хладилника под капак. При поднасяне може да се наръси със сладък червен пипер.

1 коментар:

Dani каза...

Благодаря за сиренето/маринованото/А патладжана е много добър/само да имам търпението за доматения сос и хууубави домати...Поздравления

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...