28.10.2013 г.

Зеле с гъби в тенджера

Тази комбинация ми мина пред очите миналата седмица, но не се загледах в рецептата, само ми остана идеята и желанието да я опитам. Купих гъби, а от последното зеле със свинско беше останала една кутия (около четвърт зелка) нарязано зеле в хладилника, която отлежаваше за салата... Снощи нямах намерения да готвя, но в някакъв момент ме хвана вдъхновението и запретнах ръкави. За 35-40 минути и почти без готвене се получи невероятно вкусна вечеря за двама. Когато започнах да готвя нямах намерения да снимам и споделям рецептата - беше си експеримент, да си призная снимката всъщност е част от моята порция, която по средата на вечерята пресипах в чиста чиния, за да снимам, та за това и снимката е толкова ужасна, но се получи нещо толкова вкусно, че няма как да не я включа в блога. Опитайте и вие - няма да съжалявате!

Необходимите продукти (за две порции)
1/4 бяло зеле, нарязано на ситно
1/2 глава лук
250 гр. гъби печурки
6 с.л. олио или зехтин
1/2 буркан консервирани домати
1/2 с.л. сладък червен пипер
сол и черен пипер на вкус

1. Гъбите нарежете на половинки или четвъртинки, зависи колко са големи. В подходящ съд - тенджера с капак, загрейте 2 с.л. мазнина и още толкова вода и ги задушете за няколко минути като бъркате често и слагате капака, от време на време, за да ускорите процеса.
2. Когато гъбите пуснат водата си добавете лука и го оставете леко да омекне, като не спирате да бъркате.
3. След 5 мин. добавете зелето и останалата мазнина. Задушете добре под капак и като се отпусне добавете червения пипер. Разбъркайте добре леко да се запържи и изсипете доматите.
4. Долейте около чаша вода. Сложете сол и черен пипер на вкус. Захлупете с капака, намалете температурата до средна и оставете зелето да поври за 30-тина минути или докато омекне по ваш вкус. От време на време разбърквайте, за да не загори.
5. Сервирайте топло.
Да ви е вкусно!

1 коментар:

di_ani каза...

Благодаря,
интересно звучи, изглежда апетитно и ми допада като идея.
Поздрави и спорна седмица, Диана

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...