25.10.2013 г.

Оранжеви питки с тиква

"Оранжево небето...." е любимата песен на Дарката през последните дни и ме вдъхнови да и приготвя тези оранжеви питки. У нас е тиквено време и след като вече приготвих печена тиква, тиквен кекс, тиквен крем кармел и тиквени мъфини, дойде ред и на тези питки. Не бях много убеден дали ще се получат, още повече, че рецептата беше пълна импровизация, но се получиха много хубави, меки, леко сладки, пухкави.... Ако ви е останала чаша сварена или печена тиква - опитайте - няма да съжелявате.

Необходимите продукти:
1 пакетче суха мая (5 гр.)
2/3 ч.ч. прясно мляко (може да го разредите с малко вода)
2 яйца
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.ч. печена или сварена тиква, пюрирана (моята беше сладка цигулка и я бях пекъл с малко захар)
1/4 ч.ч. зехтин (или малко повече, колкото ви поеме тестото)
бяло брашно колкото поеме за меко тесто - може би около килограм.

за намазване
1 жълтък
1 ч.л. зехтин

1. Леко затоплете прясно мляко, сложете в него захарта и маята и я оставете да шупне за 10-тина минути. 
2. Когато се активизира маята, чунете вътре двете яйца и добавете тиквата. Разбърквате, но не много - после ще падне достатъчно месене.
3. Добавете брашното и солта и започнете да месите. След 5 мин. добавете половината от олиото, а след около още 5 минути месене и другата половина. Признавам си, че ми липсва особена техника и познание за месенето и приготвянето на тестени изделия, но което ми липсва на теория, наваксвам с силово практическо месене.
4. Месете добре, докато се поотпусне глутена от тестото. Като го оформите на топка, го оставете покрито с кърпа за 30 мин. до час или докато утрои обема си. Накъсайте тестото на топки и ги подредете в тавата като оставите между топките тесто място - то ще бухне допълнително. Покрийте тавата с кърпа и оставете на топло за още около 45 минути.
5. Като бухнат хубаво питките се намазват с разбит жълтък с малко зехтин.
6. Сложете питките в добре загрята фурна на 220 гр. Преди да ги сложите хвърлете на пода на фуната 5-6 кубчета лед и затворете вратата, за да се образува вътре пара. После бързо сложете питките и не отваряйте вратата докато питките се пекат. След десет минути намалете температурата на 180 градуса. 
7. Печете около 30-35 минути.
8. Като извадите питките леко ги поръсете с вода и покрийте с кърпа за 10 мин. След това внимателно ги извадете  от тавата и оставете на решетка да изстинат.
Опитайте ги топли, с горгонзола и прошуто.....
Да ви е вкусно!

пп
От описаните количества по-горе ми остана и тесто за две пици.

3 коментара:

Зорница М. каза...

Изглежда наистина прекрасно! Несъмнено ще пробвам!
Поздрави! :)

gogolina каза...

Обичам да се заигравам с тесто и още щом сваря тиква ще пробвам!
Благодаря за споделеното!

yordanka kovacheva каза...

Благодаря за рецептата!На мен ми трябваше повече от килограм брашно за нея, може би защото тиквата ми беше повечко и стана нещо огромно, за което се препотих 15 пъти докато омеся тестото. Развих мускули 😀😀.Сега чакам да втаса и не ми се мисли като утрои обема си какво чудо ще е. Не една, а три питки ще излезнат, което не е лошо, но ние сме двама вкъщи и незнам как ще ги изконсукираме 😀😀Май ще зарадвам някой приятел или съсед 😉

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...