21.10.2013 г.

Боб с пиле и карфиол

Една малко по-интересна комбинация от зеленчуци вдъхновена от експерименталната кухня на ресторант "Слънце и луна", където понякога похапваме. Според мен се получи нещо много успешно, което със сигурност бих сготвил отново. Христина му се мръщи на първо четене, но на  на другия ден беше изяла всичко и каза, че много и е харесало. Още повече, че се приготвя лесно и бързо. Да ви е вкусно!



Необходимите продукти (за 4 порции)
1/2 пеперуда пилешки гърди
1 глава лук, нарязана на ситно
1 червена чушка (за цвят, нарязана на дребно)
3 моркова, нарязани на по-големи колелца
1 стрък селъри, нарязан на ситно
1 консерва 800 гр. бял боб
1/4 глава карфиол, на розички (по желание)
шепа стафиди (по желание)
сол и черен пипер на вкус
1 ч.л. червен пипер
щипка пушен червен пипер
1 ч.л. чубрица
джоджен - щедро количество
2 с.л. мазнина
1 и 1/2 ч.ч. вода


1. Нарежете пилешките гърди на кубчета. В широк тиган загрейте 3-4 с.л. вода и зехтина и сложете пилешкото да се задуши под капак за 2-3 минути.
2. Добавете нарязания лук и му дайте поне 5 минути да омекне под капак, като разбърквате от време на време.
3. Добавете чушките, морковите, селърито и оставете зеленчуците за 10-тина минути да се задушат и омекнат, като не забравяте да разбърквате.
4. Включете фурната да загрява на 200 гр.
5. След като започнат зеленчуците да омекват добавете накъсаните розички карфиол и ги оставете за още 2-3 минути в тигана.
6. Добавете отцедения и измит под течаща вода боб от консерва в тигана и стафидите. Изчакайте за минута две и добавете всичките подправки. Разбъркайте и като усетите миризмата на леко припечен червен пипер (след минутка) изсипете всичко в тава и залейте с водата колкото леко да покрие зеленчуците, но да не плуват съвсем в течността.
7. Оставете във фурната за 40-45 минути.
8. Поднесете със салата от свежи зеленчуци.
Да ви е вкусно!


1 коментар:

Ани каза...

Илиян, твоите рецепти винаги са много оригинални. Браво за боба. Поздрави

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...