3.10.2013 г.

Заешка яхния със зимни зеленчуци

Една инстирирана от Бил Грейнджър рецепта, която в оригинал се приготвя с патешко (и без картофи), но може да се направи и с пилешко, а както се вижда в случая аз направих със заешко. Картофите ги сложих с идеята да да ги размачкаме и дадем на децата, но и двамата са болни в момента, та така и никой не ги яде. Оставих яхнията с малко повече сос отново заради децата, но препоръчвам да оставите във фурната докато се редуцира повече. 



Необходимите продукти:
1/2 заек (в моя случай - долна половина)
2 големи глави лук, нарязани по на едро
4-5 скилидки чесън, нарязани на половинки
1 стрък праз, нарязан на дебели шайби
3-4 големи моркова, нарязани на дебели шайби
парче целина, на кубчета
2 картофа, на четвъртини (по желание)
около буркан домати
шепа маслини
1/2 ч.ч бяло вино
3 с.л. олио или зехтин
сол и черен пипер
3 дафинови листа
няколко зрънца бахар
1 ч.л. пушен червен пипер
1 с.л. (без връх) сладък червен пипер
щипка захар
вода да покрие
1/2 кубче телешки бульон (по желание)


1. Разпарчедисайте заека на порциони, измийте го и подсушете парчетата. Загрейте в дълбока касерола или тенджера олиото и запържете месото колкото да хване приятен загар от всички страни - извадете го и го оставете настрани. Ако приготвяте с пилешко, намажете парчетата месо с мазнина, овкусете със сол и пипер и оставете във фурната за 25-30 минути на 220г. или докато месото хване загар.
2. В същата мазнина сложете нарязания на едро лук и праза и ги оставете на умерен огън леко да омекнат за 2-3 мин. Добавете нарязаната на кубчета целина, чесъна и морковите. Бъркайте зеленчуците докато леко се сотират за още няколко минути.
3. Добавете бялото вино, разбъркайте и оставете да се редуцира докато се изпари алкохола и остане само аромата. След 3-4 минути или когато течността се поизпари добавете двата вида червен пипер, разбъркайте добре и добавете картофите (ако използвате такива). След около минута добавете останалите подправки, маслините и доматите. Върнете месото в яхнията, разбъркайте и залейте с вода да покрие. Оставете яхнията да кипне, щипнете вътре захарта и оттеглете от огъня. Покрийте касеролата с алуминиево фолио плътно (или изсипете яхнията в тава и покрийте с фолио) и сложете за час и половина във фурната на 160 гр. Преди да извадите, ако искате малко по-гъст сос, махнете фолиото и оставете  яхнията да се попече още 20-тина минути.
Да ви е вкусно!

Няма коментари:

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...