18.07.2010 г.

Ципура в чесново-лимоново масло

Макар да споделяме един и същ свят, всеки човек живее в своя собствена реалност и въпреки че допирните точки между нас са достатъчно много, за да поддържат илюзията за монолитност на съществуващото, индивидуалните измерения на сетивността на всеки правят вселената многоизмерна, многовариантна и... толкова интересна за живеене. Така например, в моята вселена пилетата съществуват основно под формата на бутчета, крилца и пилешки гърди и се "произвеждат" в супермаркета, докато във вселената на Христина те кудкудякат, обичат да си "чокат" в двора и понякога дори си имат имена. Ей такива "малки" истини ме спохождат понякога, когато ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА влезе в колизия с моето разбиране за реалност. Това се случи и днес, когато се изправих очи в очи с необходимостта да изчистя ципурата преди да я овкуся и сложа във фурната, за да придобие характеристиките, присъщи й в моята индивидуална вселена, а именно: морски деликатес, с крехко, но сухо месо, което обаче, ако се поомекоти с подходящ сос, се превръща във вкусна и здравословна рапсодия за небцето. Ще кажете, че имам известни ограничения във възприятията спрямо реалността - и ще сте прави, няма да го отрека, но това си е моята вселена и ако ограниченията, които съм си наложил, ще ми помогнат по-пълноценно да се насладя на удоволствието от вечерята - съм склонен да ги приема и да се примиря с тях. Така де, предпочитам да свързвам ципурата с приятния й вкус и спомените от горещите и пълни с емоции вечери в Десфина (когато за първи път опитах ципура, а с Христина в някакво отчаяно настървение се опитвахме да си докажем, че сме един за друг), а не с щанда за риба.

За протокола - Христина изчисти рибата; аз я гледах, гледах и колкото повече я гледах, толкова по-ясно ми ставаше, че няма да успея да се справя. Рецептата е от сайта на Гответе с мен.

Необходимите продукти

  • 2 ципури
  • 60 гр. масло
  • 2 с.л. зехтин
  • 4 скилидки чесън
  • настърганата кора от 1 лимон
  • сокът от половин лимон
  • сол
  • черен пипер
  • копър
  • дафинов лист

Според рецептата рибата следва предварително да се обезкости. Честна дума - нямам и на идея как се прави това, затова реших, че наличието на кости няма да е фатално (и се оказах прав).

От маслото, копъра, солта, лимоновата кора и две от силидките чесън се приготвя чесново масло, като първо маслото се размеква до стайна температура, към него се прибавят останалите продукти и сместа се разбърква до някаква приемлива степен на хомогенност. Ако готвачът има желание, може да пресипе чесновото масло върху целофаново фолио, да го оформи на руло и да го постави във фризера за няколко минутки да се калъпира или да направи като мен и да реши, че формата на маслото, при условие, че ще се готви, няма значение.

Преди да се пристъпи към готвенето изчистената риба се маринова със следната марината: сока от половин лимон, смесен с черния пипер, другите две скилидки чесън (накълцан надребно) и зехтина. Понеже не пишеше как точно се мариноват рибите, освен, че им се правят плитки разрези по кожата, аз ги поставих върху два широки листа метално фолио, полях всяка от рибите отгоре и малко в коремната кухина, сложих по едно дафиново листо върху всяка, увих ги добре, поразклатих и ги прибрах в хладилника за около 40 мин. (една серия на "24").

След като реших, че лимоновият сок и ароматите са си свършили работата (и стомахът ми запротестира, че не се грижа достатъчно за него), сложих от чесновото масло в корема на рибите и отгоре им. Ако някой е направил маслото на калъпчета (както си е по рецепта - просто се нарязва маслото на парчета и се разпределя) или ако сте постъпили като мен - с лъжица се постига същото. Не е особено естетично, но така или иначе за готвенето това няма значение.

Намазаната риба заедно с маринатата пак се завива с алуминиевото фолио като се затваря плътно. Пече се на предварително загрята фурна на 220 гр. за 20 - 23 мин. След това се отстранява внимателно фолиото, което е отгоре и рибата се връща във фурната, вече само на горна скара, за да се запече отгоре. Пече се според мен поне още 10-тина минути, но тук готвачът изцяло може да се остави на апетита и усета си.

Резултатът е ... изключително крехко месо, с вкус на масло и подправки и средиземноморски аромат. Ние хапнахме рибката със свежа салата и ни се стори невероятно вкусна.

Няма коментари:

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...